– Vi så på det som mange kaller det norske paradokset. Regjeringen hadde akkurat annonsert veldig ambisiøse mål for å kutte utslipp, omtrent samtidig som den norske regjeringen hadde annonsert nye letelisenser for gass og oljeboring i Arktis, sier ABC-journalist Eric Campbell til NRK.
Campbell ble inspirert til å lage dokumentaren da han leste artikler om norsk oljeindustri og hørte at Norge var verdens nest største marked for Tesla-biler.
– Man har inntrykk av at Norge gjør mye for å bekjempe klimaforandringer, men samtidig selger de mer av oljen som bidrar til klimaendringer, sier han.
- Se dokumentaren hos Australian Broadcasting Corporation (ABC)
– Svindel
Rasmus Hansson (MDG).
Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpixCampbell møter blant andre olje- og energiminister Tord Lien (Frp) og stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) i dokumentaren.
– Jeg er flau, og det mener jeg de fleste fornuftige nordmenn bør være også, fordi tanken om Norge som en pådriver for å løse klimaproblemene, er ærlig talt en svindel, sier Hansson i programmet.
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp).
Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix– Vi bidrar til problemet i langt større grad enn vi bidrar til løsningen, fortsetter Hansson.
Lien sier imidlertid at Norge er nødt til å lete etter nye oljefelt for å opprettholde landets rolle som en viktig leverandør av energi til verdensmarkedet.
– Tar klimaendringene på alvor
Selv om Campbell sier mange mener Norge kan ha fått et ufortjent godt klimarykte, er også mange australiere som har sett dokumentaren positivt overrasket over Norges klimainnsats.
– Mange var overrasket av hvor alvorlig Norge tar klimaendringene. I Australia diskuterer vi faktisk fortsatt hvorvidt klimaendringene skjer og om mennesker påvirker det, sier journalisten.
Han sier han var opptatt av også å vise fram hva slags grønne tiltak Norge har innført, som foreksempel elbilsubsidier.
– I australske aviser er det langt flere artikler fra såkalte klimaskeptikere enn det er fra folk som forstår vitenskapen. Vi har høytstående politikere, inkludert vår visestatsminister, som avviser alle bevisene for global oppvarming. Så det er fascinerende å se en oljeminister og en Statoil-leder som hyller karbonskatt, forklarer han.
– Norges Saudi-Arabia
I dokumentaren besøker TV-teamet blant annet Svalbard, Oslo og Stavanger – «en by som har gått fra å være en stille fiskeby til å bli Norges Saudi-Arabia».
Guro Sollie Hansebakken har jobbet som produsent for TV-serien i Norge.
– Det er interessant å se hvordan internasjonale medier ser på Norge. Vi har i mange år vært et forbilde for internasjonal klimapolitikk, men denne fasaden slår nå sprekker, mener hun.