Norge gjenopptar helsepolitisk samarbeid med Kina

Felles helsepolitiske utfordringer står på dagsordenen når Bent Høie (H) tar imot Kinas visehelseminister torsdag.

Helseminister Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) tar i dag imot Kinas visehelseminister Cui Li.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Etter at forholdet er normalisert mellom de to landene, gjenopptas kontakten på stadig nye områder. Statsminister Erna Solberg (H) har varslet at hun i løpet av våren reiser til Kina.

I mellomtiden tar helse- og omsorgsministeren imot visehelseminister Cui Li for å diskutere felles helsepolitiske spørsmål.

Bruk av IKT i helsepolitisk sammenheng er ett tema, et annet er hvordan man skal få ned bruken av antibiotika. De to politikerne vil også diskutere hvordan man kan håndtere globale helseutfordringer som pandemier og ikke-smittsomme sykdommer som kreft, hjerte- karsykdom og kols.

Møtet anses også å være døråpner for norsk helsenæring, samt å øke samarbeidet innen forskning og innovasjon. Selv om Norge og Kina er svært ulike land, kan satsing innen velferdsteknologi og e-helseløsninger være aktuelle områder.

Etter at de politiske samtalene er overstått, vil visehelseministeren få en omvisning på Oslo universitetssykehus, Oslo legevakt og på Folkehelseinstituttet for å se hvordan Norge forebygger, overvåker, varsler og håndterer kriser samt planlegger og styrer beredskap.

Gjenopprettet forbindelsen

Norges forhold til Kina har vært svært kjølig siden 2010, da Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske demokrati- og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo.

Den 19. desember i fjor annonserte Erna Solberg at forholdet offisielt var normalisert, og diplomatiske forbindelser gjenopprettet.

Den gjenopptatte kontakten er ventet å gi nye muligheter for norsk handel og industri.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger