Hopp til innhold

Norge går tom for influensavaksine

Folk utenfor risikogruppene har måttet ventet på influensavaksine til desember. Da er det trolig tomt.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har møte om årets influensasesong og influensavaksine

SNART TOMT: Årets influensavaksine er veldig populær.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Planen var at folk utenfor risikogruppene kunne få influensavaksine etter 1. desember. Nå viser det seg at selv personer i risikogruppene kan slite med å få tak i vaksine.

– Det ble en høyere etterspørsel etter vaksine enn vi hadde regnet med, sier Kjersti Rydland, seniorrådgiver i avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet.

Mens verden venter på koronavaksine, er det en annen vaksine det også er rift om denne vinteren.

– Vi hadde kjøpt inn 400.000 doser mer enn i fjor for å ha nok til en antatt økning på grunn av koronapandemien. Jeg har vært i «gamet» siden 2002, og vi har aldri gått tomme for sesonginfluensavaksine før. Men vi kommer til å gå tomme i år, sier Rydland.

– Så selv de i risikogruppene må nå skynde seg?

– Ja, det må de nå. Noen kommuner er allerede tomme. Det vil være vaksiner i noen kommuner, og så er det tomt i andre. Vi sender ut mer i uke 49 og 50, men det vil ikke være nok til å dekke behovet som er meldt inn, sier hun.

Over 1 million vaksiner

Seniorrådgiver Kjersti Rydland i FHI.

FØLGER SITUASJONEN: Kjersti Rydland, seniorrådgiver i avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Målgruppen for vaksinen – helsepersonell med pasientkontakt og de i risikogruppen – er omtrent på 1,9 millioner mennesker.

FHI har sendt ut over 1 million doser til kommuner, fastleger og sykehus.

FHI venter på 100.000 doser til som skal gå til sykehjem og omsorgsboliger, hvorav de aller fleste allerede er forhåndsbestilt av kommunene. Disse dosene vil bli sendt ut i uke 49 og 50.

Siden influensavaksinene er et biologisk legemiddel som må dyrkes fram, er det begrenset hvor mye man klarer å produsere. FHI har forsøkt å få mer fra før sommeren, men etterspørselen er stor i hele Europa.

Helsemyndighetene oppfordrer hvert år eldre til å ta influensavaksine.

Vaksinen er ekstra viktig år av to grunner:

  • Helsevesenet kan slite med kapasiteten om de skal ta seg av mange influensasyke samtidig med koronasyke.
  • Det kan være ekstra farlig for den det gjelder om vedkommende får både influensa og koronavirus.

Mange apotek er tomme

Apotekforeningen har ikke detaljert oversikt over hvert enkelt apotek, men sier det er tomt hos grossistene.

– Vi har registrert rundt 180.000 vaksinedoser som er gått ut fra apotekene, og med litt etterslep kan det være solgt enda mer. Apotekene fikk cirka 200.000, så da sier det seg selv at det ikke kan være mye igjen, sier kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

– Betyr det at man må være heldig for å finne noe?

– I praksis betyr det at en del apotek er tomme. Men er du heldig, finnes det noen få doser igjen. Vi hadde bestilt mye mer, men dette var det vi fikk. Det er rett og slett mangel i det global markedet, sier Soldal.

Han legger til at Apotek 1 fikk et par tusen doser inn fra utlandet denne uken som nå er på vei ut til apotekene.

Apotekene har i likhet med fastleger bare kunnet gi vaksiner til personer i risikogrupper fram til 1. desember. Da åpnes det etter planen for alle, selv om det i praksis vil være så godt som tomt.

To tredeler av salget på apotekene har vært til personer over 65 år.

Uvanlig få tilfeller hittil

Den siste ukerapporten som ble lagt ut av FHI fredag viser 0 bekreftede smittetilfeller sist uke.

– Det er oppdaget mindre enn en håndfull tilfeller av influensa så langt denne høsten, og de har alle vært hos folk ankommet fra utlandet. Dermed vet vi ikke om det forekommer innenlands smitte ennå. Dette er ekstraordinært lite, sammenlignet med tidligere sesonger, sier Olav Hungnes, seniorforsker i FHI.

En person er innlagt på sykehus. Vedkommende hadde blitt smittet i utlandet.

– Vi venter at det vil dukke opp litt mer influensatilfeller i de nærmeste ukene, men med en såpass sen start blir det mindre og mindre sannsynlig at det blir mye influensa før jul. Vi er i det hele tatt veldig usikre på hvor mye det kommer til å bli denne vinteren, sier Hungnes.

Influensasesongen i Norge starter vanligvis rundt juletider og toppen på epidemien har historisk kommet rundt nyttår eller rundt vinterferien (uke 7-9).

– Vet man noe om årets influensa ut fra andre lands erfaringer?

– Også i andre land på den nordlige halvkule finner man uvanlig lite influensa, og utbruddene på den sørlige halvkule i deres vinterhalvår var også små. sier Hungnes.

Forrige vinter var det en mild influensasesong. Den hadde heller ikke kommet høyt da koronatiltakene startet i Norge.

AKTUELT NÅ