Hopp til innhold

Norge går forbi Sverige på levealder

For første gang på OECD sine målinger er den forventede levealderen høyere i Norge enn i Sverige. – Kampen mot tobakk har vært viktig, sier helse- og omsorgsministeren.

Forventet levealder

Forventet levealder i Norge har økt de siste årene, og vi er nå blant de ti beste OECD-landene.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den årlige rapporten «Health at a glance» fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) ble sluppet i dag.

Tallene viser at forventet levealder for nordmenn øker, og at vi nå for første gang har passert Sverige på OECD sine statistikker.

Norge er i 2017-rapporten på en 9. plass blant OECD-landene med en forventet levealder på 82,4 år. Sverige følger på plassen bak med 82,3 år, mens Danmark er nede på en 24. plass med en forventet levealder på 80,8 år.

Japan har den høyeste levealderen med 83,9 år.

Høie: – Arbeidet mot tobakk har vært viktig

Det er mange forhold som påvirker den økte levealderen, mener helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

– Et viktig tiltak for å bedre folkehelsen er arbeidet mot tobakk, sier han til NRK.

Helseminister Bent Høie

Helseminister Bent Høie er fornøyd med rapporten fra OECD, selv om den også viser at Norge også må bli bedre på en del områder.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

For Norge har nemlig den største reduksjonen i røyking av alle OECD-land, fra 32 prosent i 2000 til 12 prosent i 2016. Det plasserer Norge på en 5. plass over land med færrest daglige røykere. Mexico (7,6 prosent), Island (10,2 prosent), Sverige (11,2 prosent) og USA (11,4 prosent) er foran.

OECD påpeker i rapporten at generelt vil mer penger brukt på helse, sunnere livsstil, høyere inntekt per befolkning og høyere utdanningsnivå føre til at forventet levealder øker. Dette er forhold som gjør at Norge generelt har bedre forutsetninger for god helse.

Må jobbe med psykisk helse

Norge er i Europa-toppen på behandling av hjerneslag, hjerteinfarkt og ulike kreftformer som for eksempel brystkreft, tykk- og endetarmskreft og leukemi hos barn.

– Det er gledelig at OECD-rapporten bekrefter at Norge har gode behandlingsresultater på en rekke områder, blant annet når det gjelder kreft, hjerteinfarkt og slag, sier helse- og omsorgsministeren, men legger til at han ser fra OECD-rapporten at Norge også har en jobb å gjøre på en rekke områder.

Vi havner nemlig i det nedre sjiktet når det gjelder blant annet dødelighet ved psykisk sykdom.

– Dette er en av de største helseforskjellene vi har i Norge i dag. Og noe vi er nødt til å gjøre noe med. Tilbudet innen psykisk helse og rus er ikke godt nok i dag, derfor jobber vi med å bygge opp tilbudet til disse pasientene i kommunene, sier Høie.

Dårlige på å involvere pasienter

Også når det gjelder pasienterfaringer kommer Norge. Det vil si at leger i Norge er blant de dårligste på å forklare ting til pasienter på en forståelig måte, og på å involvere pasienter i avgjørelser. Det til tross for at Norge er blant landene med høyest andel leger, sykepleiere og annet kvalifisert helsepersonell.

– Norge har fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder pasientenes erfaringer med konsultasjoner hos lege. Vi må i mye større grad involvere pasienten. Både behandling og mestring av sykdom blir best når pasienten er en likeverdig partner som er med på beslutningene om seg selv, sier Høie.

AKTUELT NÅ