Hopp til innhold

Norge kan bli fullvaksinert tre uker tidligere

Norge får trolig over 250.000 ekstra doser fra Moderna og Pfizer i juli og august. Grunnen er at mange land ikke bruker dosene sine, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad mener det er mulig å ha kortere mellomrom mellom dose én og dose to.

Foto: Berit Roald / NTB

Norge får også 70.000 ekstra modernadoser i september.

Disse kommer i tillegg til de 258.000 ekstra Pfizerdosene som ble kjent torsdag, og de 100.000 dosene vi fikk fra Litauen forrige uke. De dosene har allerede har ankommet Norge.

Den oppdaterte vaksinasjonskalenderen fra Folkehelseinstituttet viser at de nå regner med at aldersgruppen 18–44 år, som står sist i vaksinekøen, vil være fullvaksinert i uke 38–39. I forrige vaksinasjonskalender var dette beregnet til uke 41–42.

I denne versjonen av FHIs vaksinasjonskalender forventes det at befolkningen er fullvaksinert i uke 39.

I denne versjonen av FHIs vaksinasjonskalender forventes det at befolkningen er fullvaksinert i uke 39.

Foto: Skjermdump fra FHIs vaksinasjonskalender, tatt 30.7.21

Mulighet for kortere tid mellom dosene

– Vi håper at vi har så mange vaksinerte i slutten av september at vi kan leve normalt igjen i Norge, sier assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Han sier at det gjør at vi raskere kan få et inntrykk av hvor god befolkningsimmuniteten i Norge faktisk er, altså hvor lett det er for viruset å faktisk spre seg i Norge.

– Grunnen er at mange land i Europa ikke bruker dosene sine. Derfor får vi tilgang til flere doser enn det som var forventet, opplyser den assisterende helsedirektøren.

Han sier også det er en mulighet for å ha et kortere mellomrom mellom dose én og dose to.

– Det er mulighet å gå ned fra de 15 ukene vi har praktisert. Det er ikke noe forskjell i vaksineeffekt om man får dose to etter 15, ti, åtte eller seks uker, sier Nakstad.

I FHIs nye vaksinasjonskalender sammenligner forrige vaksinasjonskalender, fra 28. juni med det nye. Dose to kommer tidligere for flere grupper.

Her vises endringene fra forrige vaksinasjonskalender. Blant annet får flere grupper dose to tidligere.

Foto: Skjermdump fra FHIs vaksinasjonskalender, tatt 30.7.21

Det er også mulig at Norge får enda flere doser, men det er avhengig av om andre land får brukt opp sine doser eller ikke.

– Det spørs om folk i andre land får tatt vaksine, eller om de møter på lignende problemer som USA. Der har de møtt en stopp i vaksinasjonsprogrammet, fordi folk ikke lenger takker ja til vaksine, sier Nakstad.

En av tre er fullvaksinert

– Dette er gode nyheter og viktig for den videre gjenåpningen av Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Hun sier det jobbes med å få tilgang til flere vaksinedoser. Slik at befolkningen kan bli fullvaksinert enda raskere.

Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse om koronasituasjonen.

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at det jobbes for at befolkningen kan bli fullvaksinert enda raskere.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Geir Bukholm, assisterende direktør i FHI mener det er gode nyheter at den voksne del av befolkningen vil være beskyttet tidligere.

– Både en og to doser vaksiner beskytter godt mot alvorlig sykdom forårsaket av denne varianten, men to doser med mRNA-vaksine gir en svært god beskyttelse også mot spredning av deltavarianten, sier Bukholm.

Til nå er en tredjedel av nordmenn fullvaksinert mot koronaviruset. Blant personer over 18 år, som er de eneste som foreløpig tilbys vaksine, er andelen 42 prosent.

To av tre nordmenn er har fått minst én dose. Og hvis man ser på de over 18 år, er andelen på over 83 prosent.

AKTUELT NÅ