Hopp til innhold

Norge flommer over av egg: Nå har vi billigere egg enn Polen

I sosiale medier går egg for å være en luksusvare utenfor Norges grenser. Så hvordan klarer dyre Norge å ha blant Europas billigste egg?

Overproduksjon av egg
Foto: Alexander Slotten / NRK

I sosiale medier deles bilder av svindyre eggkartonger i USA og Europa.

Prisene har eksplodert fordi fugleinfluensa har slått ut mye produksjon, samtidig som folk handler mer rimeligere proteiner når økonomien strammer seg til.

Prisen for egg har økt med 70 prosent i Europa det siste året, ifølge februar-tallene til EU-kommisjonen.

Men i Norge verper hønene så mange egg, at prisen knapt kan settes opp. De billigste eggene har en stykkpris på 2 kroner i norske butikker.

I vinter ble markedsprisen for egg for første gang høyere i Polen enn i Norge, ifølge Landbruksdirektoratets statistikk.

Gullegget
Foto: Alexander Slotten / NRK

Den norske «eggkrisen»

Nordmenn kan altså fortsatt lage billig omelett til middag, men Norge er heller ikke fri for problemer med produksjonen av egg.

De siste ti årene har hønene stort sett lagt flere egg enn nordmenn har orket å spise.

Norge har valgt en modell for landbruksvarer hvor myndighetene har ansvaret for å regulere tilbud og etterspørsel, og dermed også å sette priser.

Uansett hvor mye egg som produseres, får bøndene garantert en pris for eggene de leverer. Politikerne har ønsket en slik modell for å gi bonden trygg inntekt.

De siste ti årene har flere bønder skaffet seg høner og begynt å levere egg. Norge har blitt et land med altfor mange gårder med høner.

Samtidig er prisen for eggene til butikken gradvis blitt satt opp, men ikke så mye som bøndene ønsker.

Myndighetene prøver å få balanse i markedet. Men istedenfor å sette ned prisene for å øke etterspørselen, prøver de å få hønene til å legge færre egg.

I høst fikk 13 norske fjørfebønder betalt for å slakte høner. Det skal bremse overproduksjonen med 2,8 millioner kilo egg i år.

Derfor tror Nortura at markedet går i balanse i år.

Overproduksjon, egg høner
Foto: Aelxander Slotten / NRK

Bøndene har fått nok

I regjeringen er Sandra Borch landbruksminister. Hun tilhører Senterpartiet, som er én av de sterkeste forsvarerne av prismodellen i landbruket. Borch mener en slik modell vil gi overproduksjon iblant.

– Det er ikke dårlig med lave priser på egg, men ulike hensyn skal ivaretas, også bondens inntektsmuligheter, sier hun til NRK.

Den norske bonden har i likhet med kollegaene i Europa fått større utgifter til alt fra elektrisitet til kraftfôr.

– Sånn som det er nå, er det alfort mye egg og det hindrer at prisen kan gå opp. Det burde vært noe høyere eggpris ettersom særlig kraftforprisene har økt, sier bonde Håvard Dehli, som også leder Fjørfelaget i Innlandet.

Egg på Nes

Håvard Dehli mener politikerne må bremse nye bønder som ønsker å skaffe seg høner og selge egg.

Foto: Aleksander Nordengen Brevig / NRK

Han får i dag 1 krone for hvert egg som leveres til Nortura, men han er ikke fornøyd så lenge det er lav pris på grunn av overproduksjon.

Bøndene må blant annet betale en historisk høy avgift på 1,50 krone for hver kilo egg som lages. Den går blant annet til å betale bønder for å slakte høner.

Egg på Nes

Én gang i uken hentes eggene på gården til Håvard Dehli på Nes i Ringsaker i Innlandet.

Foto: Aleksander Nordengen Brevig / NRK

Samtidig kan fortsatt hvem som helst kjøpe inn høner og starte eggproduksjon med myndighetsgaranti om at eggene vil bli kjøpt.

Dehli mener politikerne på Storitnget må rydde opp.

– Lovverket må endres. I dag kan alle som ønsker å begynne med egg. Vi ønsker at folk kan begynne med egg hvis det er behov, sier han.

Han synes det spesielt er synd at flott mat ikke blir spist av mennesker fordi det er overproduksjon.

Eggene har istedet blitt til dyrefôr.

Egg til grisen
Foto: Alexander SLotten / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger