Hopp til innhold

Norge det eneste landet med 112-kø

Norge er det eneste landet i Skandinavia der folk risikerer å bli stående fast i telefonkø når man ringer nødnummeret til lokalt politi.

Video Trine Aamodt

Som mange andre opplevde Trine Aamodt å ikke komme gjennom da hun ringte politiets nødnummer 112 da sønnen hennes ble drept på Utøya 22. juli 2011.

Trine Aamodts 19 år gamle sønn, Diderik Aamodt Olsen, var på Utøya 22. juli 2011. Da skytingen begynte ringte han hjem for å fortelle hva som skjedde:

– Mamma, det er noen som skyter her.

– Er det noen som skyter?

– Ja. Vi vet ingen ting om hva som skjer, vi bare gjemmer oss. Du må ringe politiet, for vi kommer ikke frem.

– Ja, jeg skal ringe politiet og ringe deg tilbake.

Aamodt kom ikke frem til politiet da hun ringte nødnummeret, forteller hun til NRK.

– Det var ingen som svarte. Og jeg ringte 112 en gang til, og det var ingen som svarte. Jeg ringte flere ganger, forteller hun.

Etter mange problemer med å få varslet politiet ringte hun sønnen sin igjen. De fortalte at de var glade i hverandre.

Det ble deres siste samtale.

40 samtaler på vent hos politiet

Det oppsto kaos da hundrevis av ungdommer og pårørende ringte politiet da terroren rammet Norge. Nordre Buskerud politidistrikt på Hønefoss hadde rundt 40 samtaler på vent da skytingen pågikk.

– Det var rett og slett uoverkommelig å ta unna alle henvendelser, sier stabssjef Magne Rustad.

Grunnen til at så mange samtaler ble satt på vent, er at slike nødanrop ikke settes over til andre politidistrikt når pågangen blir for stor. Men det er fullt mulig. I Danmark og Sverige viderekoples slike nødanrop til andre steder i landet når pågangen blir for stor.

Alle sentraler koblet sammen

Sitter det to ansatte på en dansk politistasjon, og begge er opptatt i telefonen, går samtalen videre til politiet et annet sted etter ti sekunder, forteller politikommisær Sten Larsen i det danske Rigspolitiet.

– Alle våre alarmsentraler er koblet sammen. Det er ett stort system, og hvis det er opptatt et sted, settes samtalen over til en annen politistasjon, sier Larsen.

Dermed skal det svært mange telefoner til for at det ikke skal være en ledig operatør til å motta alarmtelefoner i Danmark. Også svensk politi sørger for at nødanrop til politiet blir koplet videre til en annen sentral hvis mange ringer inn samtidig.

– Trenger smartere systemer i Norge

Fagdirektør Finn Mørch Andersen i Justisdepartementet har vært med på å evaluere nødmeldetjenesten i Norge. Han bekrefter at nødanrop i Norge ikke blir satt videre fra ett politidistrikt til et annet.

– Hvis mange ringer på en gang, er det slik at vi har kapasitetsproblemer, sier Andersen.

– Hvis du blir stående i kø hos ett politidistrikt, får du ikke svar før en eller annen operatør er ledig. Systemet er ikke slik at det kommer noen andre til og tar de telefonene som står i kø, sier Andersen, og konstaterer:

– Det fins systemer som er veldig mye smartere. Vi trenger større sentraler med større kapasitet, og vi trenger tekniske løsninger som gjør at vi kan utnytte kapasiteten i hele landet, ikke bare på én sentral.

AKTUELT NÅ