Hopp til innhold

Norge best på klima

Norge har den beste klimapolitikken blant verdens 21 rikeste land. Det viser en ny amerikansk undersøkelse.

Det norske flagget
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Forsker David Roodman

Forsker David Roodman ved Center for Global Development mener skog og høye bensinpriser gjør at Norge er best på klima.

David Roodman som er en av forskerne bak undersøkelsen, mener Norge troner øverst på rankinglisten blant annet fordi vi har mye skog og dyr bensin.

-Norge har høye bensinavgifter, og derfor kjører nordmenn mindre bil enn folk i de fleste andre rike land. Men den viktigste årsaken til at landet gjør det bra på miljø, er at Norge har mye skog. Trærne tar opp mye CO2 og dermed veier det opp for at Norge har store klimagassutslipp på grunn av olje og kull, forklarer Roodman.

Best på miljø

Hvert år lager det anerkjente forskningsinstituttet Center for Global Development i Washington en rankingliste over hvordan rike land bidrar til positiv global utvikling. Sammenlagt ligger Norge på en fjerdeplass bak Nederland, Sverige og Danmark, men på området miljø ligger vi altså på topp.

- Norge er også en av landene som har skrevet under på Kyoto-avtalen i motsetning til for eksempel USA og Australia. Dessuten er Norge et land som satser på alternative energikilder, sier Roodman.

USA verst

USA kommer på sisteplass på klimalista og der har de vært siden 2003. Bush-administrasjonen har fått mye kritikk for klimapolitikken sin. Roodman mener den har vært en katastrofe.

- Vi har altfor lave bensinpriser og vi forsker for lite på fornybare energikilder, sier han.

Likevel mener forskeren at det mest positive som har skjedd i forhold til klima i USA det siste året, er at folk i det minste er klar over at det finnes noe som heter global oppvarming.

President Bush

På jumboplass: USA og president George W. Bush.

Foto: JASON REED / REUTERS

En ubehagelig sannhet

- Dette er et viktig skritt i riktig retning. Før folk innser at dette er et reellt problem, vil de ikke være villig til å ofre noe for miljøet. Og mye av æren for det går faktisk til Al Gore og filmen "En ubehagelig sannhet", sier Roodman.

AKTUELT NÅ