NRK Meny
Normal

Norge best for eldre mennesker

Norge har klatret til topps på listen over beste land å bli gammel i, ifølge en omfattende indeks som måler eldres livskvalitet i 96 land.

Eldre dame og mann

Eldre nordmenn har bedre økonomiske vilkår enn svenskene, mens eldre mennesker har det bedre i nabolandet, ifølge HelpAge.

Foto: Kallestad, Gorm, Gorm Kallestad / SCANPIX

Sverige og Norge har byttet plass på listen siden i fjor, da eldre svensker hadde det best i verden.

Det er små forskjeller mellom oss og nabolandet. Eldre folks økonomiske situasjon er bedre i Norge enn i Sverige. Samtidig viser årets rapport at svenske eldre har det bedre enn de norske, skriver Svt.

Indeksen til HelpAge International måler den sosiale og økonomiske velferd til mennesker over 60 år.

Eldre i arbeid

Rapporten fra den globale organisasjonen HelpAge International spår at innen 2050 vil 21 prosent av verdens befolkning være over 60 år. Etter Norge kommer altså Sverige, og deretter Sveits, Canada og Tyskland.

Rapporten viser at flere nordmenn over 60 år er i arbeid enn i andre land i regionen. Norge kommer litt dårligere ut enn gjennomsnittet når det gjelder å være friske i alderdommen og forventet levealder.

– Forskning viser at det norske folket ikke skal ta sitt offentlige helsesystem for gitt. Nylige data tyder på at helsetjenestene for eldre har blitt redusert de siste 20 årene, heter det i rapporten.

Samtidig nevner den at reformer og handlingsplaner har forbedret tilbudet til brukere som er yngre enn 67 år.

1,4 milliarder eldre

Rapporten ble publisert på FNs internasjonale dag for eldre. Australia, Vest-Europa og Nord-Amerika er rangert høyt, og Afghanistan sist, melder BBC.

Innen 2050 vil om lag 40 land i indeksen ha en befolkning der 30 prosent er 60 år eller eldre. FN har sagt at antall personer som er 60 år eller mer, er ventet å nå 1,4 milliarder innen 2030.

I Mexico får nesten ni av ti personer i alderen 65 år eller eldre pensjon. På grunn av dette er Mexico på 30. plass på indeksen, foran blant andre Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger