NRK Meny
Normal

Nordtrønder fløyet hjem fra Tyrkia i går: Pågrepet for terrordeltagelse

En 32 år gammel etnisk norsk mann fra Verdal er pågrepet og siktet for deltakelse i ekstremistgruppen IS. Mannen ble tirsdag fllyet fra Tyrkia til Norge med politieskorte.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

Flere nordmenn har sluttet seg til IS og kjemper på opprørernes side i borgerkrigen i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

Trond Hugubakken

Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST.

Foto: Pressebilde / PST

Den 32 år gamle konvertitten reiste fra Norge til Syria i 2014 etter å ha forsvunnet fra psykiatrisk behandling. Han ga senere gitt livstegn fra seg fra IS-hovedstaden Raqqa i Syria.

I juni i år krysset han grensen til Tyrkia og ble pågrepet av tyrkiske myndigheter.

Han har sittet fengslet i byen Gaziantep fram til han ble utlevert til Norge. Etter det NRK får opplyst skal 32-åringen fra Verdal ha blitt fløyet fra Tyrkia til Gardermoen tirsdag kveld, ledsaget av to tjenestemenn.

Vel framme i Norge ble han pågrepet og siktet for terrordeltagelse. Mannen blir nå avhørt, før han fremstilles for fengsling torsdag eller fredag.

– Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep tirsdag kveld en mann. Han er norsk borger i 30-årene, og er siktet for deltakelse i en terrororganisasjon. Han har en tid sittet fengslet i Tyrkia og ble i går returnert til Norge ledsaget av tjenestemenn fra PST og pågrepet ved ankomst. Vedkommende vil bli fremstilt for varetektsfengsling en av de nærmeste dagene, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NRK.

Det var TV 2 som først omtalte saken. 32-åringen har tidligere nektet straffskyld i et rettsmøte i Tyrkia. Han har tidligere fortalt at han flyktet fra IS for å ta seg til den norske ambassaden i Ankara og melde seg der, men ble altså pågrepet på grensen til Syria av tyrkisk politi.

Mannen er en av tre trøndere som reiste til Syria.

De to første som dro var et par, en kvinne fra Verdal og en mann fra Levanger. Begge var i 20-årene. Mannen, som nå er utlevert fra Tyrkia, var en bekjent av paret og dro noe senere. Mannen fra Levanger skal ha blitt drept i Syria.

Fem personer i Norge er så langt dømt for deltakelse i terrorgruppa Islamsk Stat. Flere sitter i varetekt, og det er ventet at rettssakene deres vil bli gjennomført i løpet av høsten. Totalt har rundt 90 personer reist fra Norge for å slutte seg til terrorgruppa Islamsk Stat.

PS: Gaziantep i Tyrkia, der 32-åringen ble pågrepet, ligger nær grensen til Syria. I helgen rammet et selvmordsangrep et kurdisk bryllup i byen, minst 54 sivile ble drept. Det antas at IS står bak angrepet.

Laster kart, vennligst vent...

32-åringen skal ha oppholdt seg i Raqqa i Syria. Han har sittet fengslet i Gaziantep i Tyrkia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger