Hopp til innhold

Nordmenn handler enorme mengder mat i påsken

Flere millioner egg står på bordet hver dag, og handelsnæringen regner med det går med en sjokolade i sekundet. Nordmenn sparer ikke på kosen i påsken.

Meny Colosseum, Oslo

Varer passerer kassene i norske dagligvarebutikker jevnt og trutt i disse påsketider.

Foto: Vegard Evjen Valestrand / NRK

Mange familier landet rundt har de siste dagene fylt handlekurvene til randen.

Øyvind Arum

Øyvind Arum i Virke har sett på tallene for hvor mye nordmenn handler inn til påske.

Foto: Virke

– Det er en tradisjonsrik tid, en tid vi er sammen med familien og vi reiser gjerne på fjellet for frisk luft. Det gjør at vi handler mye god mat, og samler hele familien rundt bordet, sier informasjonssjef Øyvind Arum i Virke.

Hovedorganisasjonen Virke organiserer store deler av handelsnæringen, og har sett litt på hvor store mengder matvarer nordmenn handler inn rundt påsketider.

Blant annet står det tradisjonelle påskelammet sterkt.

Her er noen anslag fra Virke:

  • 660 tonn lam
  • 4,6 millioner egg hver dag
  • 1 sjokolade i sekundet

Fortsatt er det nok rundt jul folk flest handler inn mest, men påsken står også sterkt.

– Tradisjonsmessig er nok påsken en sterk konkurrent til julen, også når det gjelder matinnkjøpene våre, sier Arum.

Handler godteri

Camilla Arnesen og barna

Camilla Arnesen og barna handlet inn til påske. Da ble det både matvarer som kylling og godteri.

Foto: Vegard Evjen Valestrand / NRK

NRK tok turen ut i matbutikkene for å høre hva folk putter i kurven.

– Vi har kjøpt kylling, men ikke noe påskelam. Jeg har allerede fått min del lam, og kommer nok til å bli servert enda mer. Så da ble det kylling, sier Camilla Arnesen.

Hun er ute sammen med barna for å sikre at alle ingrediensene for en god påske er på plass.

I tillegg til kylling og andre ordinære matvarer fyller hun kurven med store mengder smågodt.

Det er sønnen Linus Arnesen godt fornøyd med.

For han har enkle, men ikke så tradisjonsrike krav for påskehandelen.

– Godteri, nissegrøt og pannekaker, lister han opp til NRK.

Knyttes til sterke tradisjoner

Matentusiast Arne Hjeltnes er ikke overrasket over tallene Virke legger fram.

Arne Hjeltnes

Arne Hjeltnes mener gode råvarer gjør at nordmenn lager noen ekstra store måltider i påsken.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Han sier nordmenns matglede i påsken stammer fra lange tradisjoner.

– Til de store høytidene velger vi det kjente og kjære vi vokste opp med. Både til jul og påske blir det da det som stod på bordet da vi var små, sier Hjeltnes.

Både han og Virke mener at Norge har veldig mange gode råvarer for å skape en godt måltid. I påsken skal det gjerne lages noen større middagsmåltider.

– Da er det veldig trivelig å lage et skikkelig lammelår. Så samler man gjerne flere mennesker rundt bordet til hyggelig samvær, sier Hjeltnes.

AKTUELT NÅ