Nordmenn spiser mindre fisk: – Dramatisk

Nordmenn spiser 13 prosent mindre fisk nå enn for fem år siden. Det er særlig den yngre delen av befolkningen som kutter ut fisken.

Ungdommen spiser langt mindre fisk enn før

«Jeg gjemte meg for sild og sei, for alle ville spise meg», synger torsken i den kjente barnevisa om Lofottorsken.

Men det er langt fra alle som vil spise fisk. Nordmenn spiste 7 prosent mindre fisk og sjømat i 2016 enn året før.

Det har vært en gradvis nedgang de siste fire årene, men det største fallet i sjømatkonsumet skjedde mellom 2015 og 2016. I fjor spiste vi 13 prosent mindre fisk enn det vi gjorde i 2012.

Det viser ferske tall (se noen av dem nederst i saken) fra forbrukerpanelet GFK Norge, som analyserer norske husholdningers innkjøpsvaner.

– Det er et dramatisk fall, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Fire grunner til å spise fisk

Tine Sundfør

IKKE MANGEL PÅ INFO: Det er nok ikke kunnskapsmangel det står på, men heller at fersk fisk må bli mer tilgjengelig, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Foto: Anita Sælø

Også ernæringseksperter er urolige for nedgangen.

– Det er bekymringsfullt. Både med tanke på den enkelte og med tanke på miljøet, sier Tine Sundfør, ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Sundfør lister opp fire gode grunner til at nordmenn bør spise mer fisk:

  • – Fisk er en god kilde til vitamin D og jod, som det er lite av i andre matvarer, og som mange i den norske befolkning får for lite av.

  • – Vitamin D er viktig for et sterkt skjelett. Får vi for lite, kan det øke risikoen for benskjørhet. Jod er viktig for stoffskiftet, og mangel på dette mineralet kan i verste fall føre til struma.

  • – Får man i seg nok fisk, minker man risikoen for hjerte- og karsykdommer, som er en av de vanligste dødsårsakene i Norge.

  • – Husdyrhold, særlig drøvtyggere, står for mye av metanutslippet. Hvis vi spiser mer fisk, spiser vi kanskje mindre kjøtt, og kan på den måten få ned klimautslippene.

Spiser mer godteri enn fisk

Det er spesielt de unge som styrer unna fiskedisken. For unge under 34 år er reduksjonen i fiskekonsumet 46 prosent siden 2012.

Undersøkelsen Ungkost, en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4. og 8. klasse, viser at norske barn spiser mer godteri enn fisk.

En godteriskål

GODIS FORAN FISK: Mens norske åttendeklassinger spiser 210 gram søtsaker i uken, spiser de 168 gram fisk. Til sammenligning får de i seg 875 gram kjøtt.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Skrekkbilder av fisk oppspist av lus og oppdrettslaks på rømmen er noen av de kritiske sakene som i fjor ble skrevet om norsk oppdrettsnæring. I forrige uke kunne man lese at sjømatelskere får i seg tusenvis av plastbiter årlig.

Ernæringsfysiologene som NRK har snakket med, mener at de positive helseeffektene ved å spise fisk uansett er større enn de negative konsekvensene som for eksempel miljøgifter i fisken fører med seg.

Renate Larsen

DRAMATISK: Direktøren i Norges sjømatråd mener det er dramatisk at unge nordmenn spiser mindre fisk.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Direktøren i Norges sjømatråd tror grunnen til nedgangen er sammensatt.

– Pris forklarer en del av nedgangen, men ikke alt. Sjømat må være tilgjengelig og synlig. Vi vet rett og slett for lite om hvordan vi skal tilberede sjømat i det daglige, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Hun tror fisken må bli mer tilgjengelig for folk.

– Når vi ser på synligheten som andre produkter får, for eksempel ferdigmat, rødt kjøtt og godteri, så tror jeg det er behov for et større løft, sier Larsen.

graf over fiskekonsum i norske husholdninger

NEDGANG: For unge under 34 år er reduksjonen i fiskekonsumet 46 prosent siden 2012.

Foto: GFK Norge

Fersk sjømat

Type fisk

Endring mengde fra 2015 til 2016

Laks naturell fersk

- 24 %

Sei naturell fersk

- 58 %

Ørret naturell fersk

- 15 %

Fersk fisk totalt

- 22 %

Fryst sjømat

Type fisk

Endring fra 2015 til 2016

Laks naturell fryst

- 6 %

Sei naturell fryst

+ 78 %

Ørret naturell fryst

+ 8 %

Endring fryst fisk totalt

+ 4 %

Nedgang i fersk filet

Type fisk

Endring fra 2015 til 2016

Fersk laksefilet

- 25 %

Fersk seifilet

- 64 %

Fersk ørretfilet

- 18 %

Fersk fiskefilet totalt

- 23 %

Les også:

Fiskeriministeren: – Totalt uakseptabelt

Fann 30 plastposar i magen på den sjeldne kvalen

Ny studie: Norsk torsk har plast i magen

I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet

SISTE NYTT

Siste meldinger