Normal

Nordmenn på Kypros avgir forklaring i dag

NIKOSIA/OSLO (NRK): Dagen før varetektsfengslingen går ut, skal de pågrepne nordmennene på Kypros avgi forklaring. Problemer med å skaffe tolk har gjort at avhørene er blitt utsatt.

CYPRUS-CONFLICT-NICOSIA

NIKOSIA: De tre nordmennene sitter fengslet på ulike steder i den kypriotiske hovedstaden Nikosia.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Onsdag er endelig en tolk på plass i den kypriotiske hovedstaden Nikosia, der mennene skal avgi forklaring på en lokal politistasjon. De tre sitter fengslet på forskjellige steder i byen.

Det er ventet at avhørene starter i formiddag, opplyser en av de lokale advokatene som bistår mennene til NRK.

Dette er første gang nordmennene forklarer seg etter at de ble pågrepet mandag, mistenkt for å ha planlagt å bortføre en fire år gammel jente fra den gresk-kypriotiske morens hjem i Nikosia.

Nekter for å ha gjort noe straffbart

De tre mennene, blant dem den tidligere torpedoen Espen Lee, har ikke bedt om konsulær bistand fra Det norske utenriksdepartementet.

Espen Lee, tidligere Lie

PÅGREPET: Den tidligere torpedoen Espen Lee, som har skiftet etternavn fra Lie, er blant de pågrepne på Kypros.

Foto: Anders Engen Sandén / NRK

De to andre pågrepne er en 40-årig mann fra Østlandet og en 28 år gammel mann fra Østfold. Begge er tidligere straffedømt.

Espen Lees norske forsvarer, John Christian Elden, sa tirsdag til NRK at hans klient nekter for å ha gjort noe straffbart. På spørsmål om han hadde planer om å hente et barn hjem til Norge, svarer Elden slik:

– Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i den forklaringen han skal gi politiet på Kypros. Det er det han er beskyldt for, han nekter skyld når det gjelder dette.

Varetektsfengslingen går ut i morgen

Nordmennene er foreløpig siktet for å ha planlagt å begå en forbrytelse, og ble varetektsfengslet i tre dager da de ble pågrepet mandag.

Det betyr at fengslingsperioden går ut i morgen, dersom politiet ikke får godkjent videre fengsling av mennene før den tid.

Til NRK har Andreas Angelides, talsperson for politiet på Kypros, uttalt at han mener de har tilstrekkelig bevis for å undebrygge påstandene om at de tre skulle bortføre et barn.

Har fått bistand fra norske myndigheter

Jenta som politiet mener mennene planla å hente til Norge, har norsk far. Barnefaren har bekreftert overfor TV 2 at det pågår en barnefordelingssak, og hevder at barnet ble bortført fra Norge i november i fjor.

Til TV-kanalen sier han at de tre pågrepne var på Kypros for å hente en bil for ham.

Overfor NRK bekrefter barnefarens advokat, Morten Engesbak, at han har fått bistand fra norske myndigheter i sin kamp for å få datteren tilbakelevert til Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger