NRK Meny
Normal

Nordmenn er ikke så syke

Norske arbeidstakere er ikke så syke som regjeringen har trodd. Regjeringen har trolig satt av 2 milliarder kroner for mye til sykepenger og feilen kan ha påvirket neste års statsbudsjett.

Det kan være satt av 2 milliarder kroner for mye til sykepenger
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det er satt av 24,6 milliarder kroner i år til sykepenger til arbeidstakere, men dersom ikke sykefraværet øker overraskende mye i fjerde kvartal har regjeringen trolig satt av rundt 2 milliarder kroner for mye.

Feil forplanter seg

Det er tall fra Arbeids- og velferdsetaten, NAV, som viser dette. Denne feilen kan forplante seg til neste års budsjett sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel:

- Mandag kommer konklusjonen på hvordan regjeringen skal dekke inn 2,5 millarder kroner på neste års budsjett, uten at arbeidsgiverne tar regningen. Løsningen kan altså ligge i at regjeringen har regnet med for store utbetalinger til neste år. Slike feil forplanter seg ofte til neste års budsjett, sier Juel.

Møte fredag

Redaktør Trygve Hegnar tror at dette vil skje igjen.

- Mye tyder på at regjeringen bommet på beregningene og kommer til å gjøre det igjen, sier Hegnar.

Hegnar får støtte av flere økonomer NRK har snakket med. Det er vanskelig å beregne hvor mye penger som skal utbetales i sykepenger til arbeidstakere.

Sykelønnsutvalget møtes i dag fredag for det formelt siste møtet før utvalget ifølge statsministeren legger fram tiltak som skal ha samme spareeffekt som det opprinnelige, nemlig 2,5 milliarder kroner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger