NRK Meny
Normal

Nordmenn mer skeptiske til innvandring etter Storskog

Nordmenn har blitt mer skeptiske til innvandrere og asylsøkere det siste året. Nå mener hver tredje nordmann at det bør bli vanskeligere for flyktninger og asylsøkere å komme til landet.

Asylsøkere

Asylsøkere på vei til Storskog i fjor vinter.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Det viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram i dag.

32 prosent av befolkningen mener at innvandrere flest gjør Norge mindre trygt. Det er en økning på 6 prosentpoeng fra i fjor.

Flertallet av befolkningen er imidlertid fortsatt uenige i påstanden, og mener muligheten for å komme til landet som asylsøker eller flyktning bør være som i dag.

Asylstrøm

Antallet mennesker som søkte asyl i Norge økte dramatisk i fjor, fra 11.500 i 2014 til 31.145. De fleste kom fra borgerkrigsherjede Syria, men også afghanere, irakere og eritreere søkte om asyl.

SSB-undersøkelsen ble utført i sommer, og er den første målingen etter den store tilstrømmingen.

Det er særlig lavt utdannede menn som har liten kontakt med innvandrere, som er kritiske. Kvinner med høy utdanning og mye kontakt med innvandrere er mer positive, ifølge rapporten.

Flertallet er fortsatt positive

Nordmenn flest mener fortsatt at innvandrere beriker kulturlivet og bidrar i arbeidslivet, men andelen er fallende, viser SSB-tallene.

Selv om skepsisen øker, har nordmenn vært mer kritiske til innvandrere og asylsøkere tidligere. I 2003 svarte hele 55 prosent at det burde bli vanskeligere å få opphold som asylsøker i Norge, mot 33 prosent i dag.

I 2007 mente 34 prosent at innvandrere gjorde samfunnet mer utrygt. Det mener 32 prosent av befolkningen i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger