Nordmenn dropper plastposen

For første gang i historien har salget av plastposer stoppet opp hos dagligvarebutikkene.

Plastposer
Foto: Bildemontasje / Scanpix

Tall fra dagligvarekjeden Coop viser at totalsalget av plastposer er uendret sammenlignet med samme periode i fjor.
Totalt solgte Coop-butikkene 47 millioner poser i løpet av fjoråret.

Coop handlenett
Foto: Coop

Tidligere i år gikk Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ut og ville ha totalforbud av plastposene. Dagligvarebransjen svarte med å lansere nye miljøvennlige poser av polypropylen, papirposer og gjenbruksnett.

LES: Solheim vil forby plastposer

LES: SFT vil ikke ha plastpose-avgift

Selv om prisen er betraktelig høyere for de nye miljøposene, opplever Coop at de selger godt.

- En vanlig platspose koster 50 øre, mens posen av propylen selges for mellom fem og ti kroner. Så langt i år har vi solgt 110.000 av denne typen, en oppgang på 100.000 fra i fjor, sier informasjonsdirektør Bjørn V. Kløvstad i Coop til NRK.

LES: Nedbrytbar berepose frå Sunnmøre

Dagligvarekjeden delte i tillegg ut 400.000 slike poser gratis til medlemmene sine tidligere i år.

- Tatt godt i mot av kundene

Også Ica og Rimi lanserte nye miljøposer på sensommeren i år. Informasjonsrådgiver i Ica, Bjørnar Mickelson, sier posene har blitt populære.

- Vi har ikke konkrete tall på hvor mange vi har solgt, men det er snakk om noen millioner, sier Mickelson som også har merket at salget av de gamle plastposene har stoppet opp.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Etter at vi introduserte de nye miljøposene, har vi merket en svak nedgang i salget av plastposer. Det er tydelig at folk setter pris på de nye nedbrytbare posene, sier Mickelson.

Ica og Rimi selger gamle plastposer for i underkant av én krone, mens den nye miljøvennlige selges for rundt 1,70 kroner.

Merkbar nedgang

I Norgesgruppen ASA som omfatter butikkene Kiwi, Spar, Meny, Joker og Ultra, har de også merket at kundene velger miljøvennlig når de skal bære varene hjem.

Informasjonsrådgiver Tormod Sandstø forteller at salget av plastposer har gått merkbart ned. Meny solgte i perioden januar til og med oktober i år 2,2 millioner færre plastposer enn i samme periode i fjor. Det er en nedgang på 7,5 prosent.

- Vi ser samme trenden for KIWI. De har solgt 340.000 gjenbruksposer siden i sommer, sier Sandstø og opplyser at her har plastposesalget gått ned 7,8 prosent.

Sandstø tror nedgangen skyldes at folk velger alternative handlenett.
Han tror likevel at slike nett kun er et supplement til ordinære plastposer som folk bruker til å samle avfall i etter bruk.

Nordlendingene flinkest

Ifølge Coops undersøkelse er det Troms og Finmark som har kuttet mest i bruken av ordinære plastposer. Her er det solgt 13,4 prosent færre plastposer i forhold til samme tid i fjor.

I Rogaland og på Sørlandet har det derimot vært en økning i salget på 9,7 prosent. Det samme på det sentrale Østlandet og i Nordland hvor plastposesalget har gått opp henholdsvis 5,1 og 6,9 prosent.

- Målet må være å få til en reduksjon også i de regionene som fortsatt har vekst, sier Kløvstad i Coop.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger