Hopp til innhold

Nordmann tilstår trippeldrap i Pakistan

En mann som er tiltalt for trippeldrap i Pakistan i 2013, har nå tilstått å stå bak drapene, ifølge forsvarer Øystein Storrvik.

Trippeldrapssak Pakistan

NRK har møtte mannen, som er bosatt i Fredrikstad, i hans hjem for to år siden. Han hevdet da at gamle konflikter var grunnen til at han var siktet for drap.

Foto: Amund Aune Nilsen/NRK.no

Forsvareren opplyser til NRK at mannen, som mandag skal møte i Oslo tingrett sammen med et norskpakistansk ektepar, tiltalt for overlagt drap, erkjenner forholdene.

– Han tilstår å ha planlagt overlagt drap. Han har ikke selv løsnet skuddene, men han har vært med på planleggingen og var tilstede da alle de tre drapene skjedde, sier forsvarer Øystein Storrvik til NRK.

Giftet seg i hemmelighet

Drapene skjedde våren 2013, da to sønner og deres far drept i Pakistan. Mannen som skal ha utført drapene, den drepte farens eldste sønn, er broren til de to andre drepte. Han er etterlyst internasjonalt.

Politiet i mener drapet ble beordret av et ektepar som er bosatt i Norge. Grunnen var at deres datter hadde giftet seg, i hemmelighet, med en av de drepte brødrene. Ekteparet skal også ha alliert seg med ektemannens onkel, bosatt i Fredrikstad, som var tilstede i Pakistan da drapene skjedde.

Det er denne onkelen som nå erkjenner å ha medvirket til drapet. To av drapene skal ha skjedd på norskpakistanerens eiendom i Gujrat i Pakistan lørdag 18. mai.

– Styrker saken mot de andre

Aktor i saken, statsasdvokat Guro Hansson Bull, legger ikke skjul på at onkelens tilstålse er viktig for påtalemyndigheten.

– Det betyr mye for rettssaken som starter mandag. Det betyr også spesielt mye for de etterlatte, med tanke på at han nå erkjenner forholdene og vil være med på å belyse saken, sier Bull.

NRK har foreløpig ikke snakket med forsvarerne til ekteparet som også er tiltalt. Bull er ordknapp når det gjelder å kommentere hva tilståelsen vil si for det tiltalte ekteparet.

– Det styrker bevisgrunnlaget i saken mot de øvrige tiltalte. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken før hovedforhandlingen starter, sier Bull.

– Glad for at han tar ansvar

Morten Furuholmen forsvarer kvinnen som er tiltalt i saken, altså moren til den unge kvinnen hvis ektemann ble drept. Furuholmen deler ikke påtalemyndighetens vurdering av at saken mot hans klient er styrket.

– Min klient synes det er bra at han tar ansvar, og at han kan bidra til at saken blir belyst. Hun fastholder sin forklaring, og er tydelig på at hun ikke har bidratt til et drap fra Norge, sier Furuholmen til NRK.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Abdelilah Saeme, som forsvarer den tiltalte ektemannen, altså faren til kvinnen hvis ektemann ble drept.

Monica Lindbeck er bistandsadvokat for kvinnen som har mistet sin ektemann og anmeldt sine egne foreldre for drap.

– Jeg har ikke fått snakket med henne enda, men jeg antar at hun er svært glad for at onkelen tilstår, og at det vil gjøre gjennomføringen av saken lettere for henne.

Rettssak mandag

Førstkommende mandag, altså over to år etter trippeldrapet, må ekteparet og onkelen - alle bosatt i Norge - møte i Oslo tingrett, tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til dette.

Bakgrunnen for familiedramaet er at ekteparet fikk vite at datteren hadde giftet seg med broren til mannen hun opprinnelig var lovet bort til, et halvt år etter at giftemålet ble inngått i Pakistan, ifølge tiltalen.

Foreldrene gjorde da flere forsøk på å få datteren til å skille seg fra den pakistanske mannen - hennes egen fetter - uten hell. Etter hvert ble giftemålet kjent utenfor den nærmeste familie, noe som etter alt å dømme har vært pinlig for foreldrene.

Ifølge tiltalen ga ekteparet våren 2013 Fredrikstad-mannen (56), broren til mannen i ekteparet, sammen med en mann bosatt i Pakistan, i oppdrag å drepe sin uønskede svigersønn, samt svigersønnens far og bror.

Drapshuset i Gujrat, Pakistan

To av drapene skal ha skjedd i dette huset i Gujrat i Pakistan.

Foto: Iram Ansari / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger