Hopp til innhold

Nordmann i Gambia kan bli løslatt

Retten gikk med på å løslate nordmannen mot en kausjon på rundt 11.000 norske kroner. Kausjonen betinger at han får inndratt passet sitt.

Gambia 45-åring pågrepet

I dette huset utenfor Gambias hovedstad Banjul bodde 45-åringen. Han var sammen med seks mindreårige barn på soverommet i huset da han ble pågrepet i desember 2010.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

I dag var det nytt rettsmøte for nordmannen som sitter fengslet i Gambia tiltalt for seksuelle overgrep mot flere unge gutter. 45-åringen nektet straffskyld da han møtte i retten i dag.

Forsvarer Sheriff Marie Tambadou sier til Aftenposten at han tror nordmannen kan slippe ut av varetekt en av de nærmeste dagene.

– Mannen var selv tilstede i retten sammen med sin forsvarer. Han nektet for å ha forgrepet seg på guttene, opplyser pressetalsmann i Banjul-politiet, Yerro Mballow.

Mballow sier til NRK at rettssaken er berammet til 24. mars, altså om en uke. Strafferammen er mellom 5 og 14 års fengsel.

Alvorlig tiltale

Nordmannen ble i desember 2010 arrestert av lokalt politi i Gambia etter en bekymringsmelding fra norsk politi, via Interpol.

Mannen ble pågrepet på soverommet i et hus litt utenfor hovedstaden Banjul sammen med seks mindreårige barn, i alderen tre til ti år.

Han er tiltalt for seksuelle overgrep mot disse seks barna, produksjon av barnepornografi, samt å bruke penger og andre midler for å oppnå seksuell kontakt med barn.

LES: – Overgrepssiktet kan få dødsstraff

LES: Ett av Gambia-barna fortsatt på sykehus

Gambisk politi har sikret seg flere minnepinner som de hevder dokumenterer overgrep mot barn.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med nordmannens gambiske forsvarer i dag.

Sheriff Marie Tambadou forsvarer den overgrepssiktede nordmannen i gambia

Sheriff Marie Tambadou forsvarer den overgrepssiktede nordmannen i Gambia.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Jeg aner ikke hva slags beviser politiet mener de sitter på. Det er bare i saker der tiltalte risikerer fengsel på livstid eller dødsstraff, at forsvarsadvokaten får innsyn i dokumenter i forkant av rettssaken, sier forsvarer Sheriff Marie Tambadou til Aftenposten.no.

LES: Utvidet overgrepssiktelse i Gambia

LES: Gambia-forsvarer får ikke se politiets bildebevis

Rettsak kan ta lang tid

Det gambiske rettssystemet fungerer slik at en rettsak blir delt opp i flere mindre bolker. Saken mot nordmannen er bare en av flere saker som skal opp i Bundung Magistrates Court den 24. mars, opplyser pressetalsmann Mballow.

Det blir som regel satt av noen få timer, før dommeren finner en ny dato partene skal møtes igjen og slik kan det fortsatte over flere måneder.

– Hvor lang tid dette vil ta avhenger av hvor mange vitner aktoratet og forsvareren vil føre for retten, sier Mballow.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger