Hopp til innhold

Nordmann er verdens største nett-pirat

Norske Peter Sunde står bak The Pirate Bay. Ifølge Sunde står nettstedet for 35 prosent av all nett-trafikk i Europa.

Peter Sunde
Foto: Roar Halten / NRK

The Pirate Bay har i tre år vært en av verdens største piratsider på nettet. 

Sunde var til stede på Norges største dataparty, The Gathering, for å fortelle hvorfor han er verdens største nett-pirat.

 

De mener nok at vi er noen store kjeltringer, men de tar feil. Så enkelt er det.

Peter Sunde i The Pirate Bay

Dele kultur

Noen kaller denne gjengen visjonærer, mens andre mener de er kriminelle. Til NRK sier Sunde at han ikke er kriminell, men mer visjonær. 

- Det er vel vanskelig å klassifisere, men ikke ulovlig ihvertfall. Vi synes vel at vi er veldig visjonære og veldig framtidsrettet, sier han.

- Hvorfor gjør dere dette med The Pirate Bay?

- Vi synes det er veldig viktig at vi kan dele kultur, kommunisere og dele det man synes er interessant og lære seg ting, sier han.

- Det fungerer jo ikke slik det har vært før, at man skal ta betalt for alle mulige ting for for at man fysisk har kjøpt en CD-plate. Internett har forandret veldig mye med tanke på hvordan vi bruker kultur og materiale på den måten.

Alle laster ned

- Det har jo ikke vært mulig før på denne måten, mellom to brukere, uten å ha noe sentralt sted å gjøre det via. Så det vi har gjort er å bygge en teknikk for det, helt enkelt, sier han.

Kan du si noe om hvor stor nettsiden er?

- Vi er blant de 250 største nettsteder i verden. Vi er blant de 30 største i Norge, og er 3. eller 4. størst i Sverige, og vi står for 35 prosent av all internettrafikk i Europa, sier han.

Disse 35 prosentene er utelukkende folk som laster ned filer. Pirate Bay mottar ofte trusler fra film- og musikkindustrien.

Hvorfor får de ikke satt en stopper for dere?

- Fordi vi ikke gjør noe ulovlig. Det er ingenting ulovlig i det hele tatt på Pirate Bay, kommer det kontant fra nordmannen.

- De mener nok at vi er noen store kjeltringer, men de tar feil. Så enkelt er det, sier han.

Hva er det som berger skinnet deres?

Svenske lover sier at dersom man bare gir informasjon om noen andre som gjør noe, så gjør ikke vi noe galt.Vår bruker gjør noe galt, men ikke vi, sier han.

Brennhet potet

For om lag et år siden stormet politi i Sverige lokalene til The Pirate Bay og tok med seg 186 datamaskiner. Noen maskiner har de fått tilbake, og politiet har fram til i slutten av mai med å finne ut om loven er brutt.

- Men vi har ikke brutt noen lov, så det er ikke noe å finne ut av, sier han.

Han sier videre at The Pirate Bay er noe de gjør fordi det er viktig for dem. Han går heller ikke av veien for å selge nettstedet, men tror det kan være vanskelig å finne en kjøper.

- Hvem skulle vel ville kjøpe noe sånt i dag? Men finner vi en bra nok kjøper, så selger vi selvfølgelig, men det finnes ingen som vil ha noe sånt akkurat nå, sier han.

Er det en litt for brennhet potet for de fleste?

- Ja, det er jo bare vi som klarer å holde det lovlig, sier Sunde.

Se intervjuet med Sunde

AKTUELT NÅ