NRK Meny
Normal

Nordea-sjef: – Mistet 4000 kunder etter nye rutiner

Toppsjefen i Nordea sier han er skuffet og sint over avsløringer som viser at banken har lånt ut milliardbeløp gjennom såkalte postboksselskap i skatteparadiser.

Nordea-sjef Casper von Koskull

IKKE FORNØYD: Nordea-sjef Casper von Koskull sier han er skuffet over det som er kommet fram i Panama-avsløringene. Han understreker samtidig at ingen har full oversikt over situasjonen på nåværende tidspunkt.

Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

Det kom fram under en pressekonferanse om Panama-avsløringene i Stockholm torsdag formiddag.

Her hjemme er det naturlig nok Aftenposten-avsløringene rundt delvis statseide DNB som har fått mest oppmerksomhet. Men Panama-lekkasjene viser at også Nordens største bank Nordea har lånt ut milliardbeløp gjennom såkalte postboksselskap i skatteparadiser.

Mistet kunder

Ledelsen i banken har tidligere forklart at de i 2009 innførte nye rutiner for å begrense bruken av kompliserte strukturer med postkasseselskaper i skatteparadiser som kan brukes til å gjemme unna penger.

På spørsmål fra pressen om hvor mange kunder de mistet, svarte toppsjef Casper von Koskull at så mange som 4000 kunder forsvant.

Gry Blekastad Almaas forklarer hvordan stråselskaper brukes til å skjule penger i skatteparadis.

Under pressekonferansen utfordret en reporter fra det undersøkende nyhetsprogrammet Uppdrag granskning Nordea-toppene på om praksisen virkelig ble endret i 2009. Journalisten viste til et dokument fra Nordea i Luxemburg fra 2013 som skal vise at de ville stenge 151 Panama-selskaper fordi eierne innså at de måtte betale skatt.

– Vi startet med nye kunder, og så tok vi alle andre kunder i årene som fulgte. Vi har gjort alt vi kan for å sikre at kundene betaler skatt, svarte Snorre Storset.

Han er administrerende direktør i Nordea Norge og leder hele Nordeas spare- og investeringsområde, Wealth Management.

Casper von Koskull skjøt inn at reporterens funn bekrefter at det fikk konsekvenser da banken endret sine rutiner.

– Vi har satt opp strukturer etter 2009, men de må følge våre rutiner og lovverket. Dersom det ikke har skjedd, skal jeg ta grep.

Milliarder til oligark fra Kasakhstan

Han har vært i hardt vært etter de omfattende avsløringene i kjølvannet av lekkasjen som er kjent som «Panama papers».

Tidligere denne uken avslørte den svenske kringkasteren SVT at Nordea gjennom innfløkte ordninger i skatteparadiser har lånt ut milliarder til en oligark fra Kasakhstan med nære bånd til landets autoritære leder.

Lånene til oligarken Serzjan Zjumasjev blitt gitt via et betydelig antall postkasseselskaper, skriver NTB.

Skal granske seg selv

Ifølge SVT ble pengene brukt til å bygge et gigantisk kontorkompleks i den russiske hovedstaden Moskva.

Ingen av Nordea-toppene ville kommentere forhold til konkrete kunder.

På generelt grunnlag sier Nordea-sjef Casper von Koskull at de «aldri kan godta å bli brukt til skatteunndragelse».

Han gjentok løftet om at banken skal avslutte samarbeidet med advokatfirmaet Mossack Fonsaca i Panama. Nordea skal også gjennomføre en interngransking for å sikre at de ikke indirekte bidrar til skatteunndragelse og hvitvasking.

– Det er mange påstander og antakelser. Vår interne gjennomgang vil vise om vi har gjort noe som strider mot egne prosedyrer eller lovverket, sier Koskull.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger