Nølende SV sier ja til Libya-krigen

SV aksepterer norsk deltakelse i Libya-krigen, men understreker at verdenssamfunnet også må reagere mot israelske flyangrep på Gazastripen.

Kristin Halvorsen

Søndag vedtok SVs landsmøte en uttalelse som støtter FN-resolusjonen om maktbruk i Libya og Norges bidrag til gjennomføringen av den.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

I en politisk uttalelse som ble vedtatt under landsmøtet på Lillestrøm søndag, støtter SV FN-resolusjonen om maktbruk i Libya og Norges bidrag til gjennomføringen av den.

Uttalelsen fra landsmøtet tar også opp situasjonen i Syria, Saudi-Arabia, Jemen og Bahrain og tar til orde for at FN bør anlegge en konsistent linje.

Som regjeringspartner har partileder Kristin Halvorsen vært med på å si ja til at Norge denne uken sendte seks F16-fly for å delta i krigen i Libya.

– Må støtte demokrati

– Norge og verdenssamfunnet må støtte demokratibevegelsen i alle disse landene, men det er absolutt ingen automatikk i at vi skal bidra militært andre steder, sa Halvorsen lørdag da innstillingen til uttalelse ble forelagt landsmøtet.

I uttalelsen står det også at verdenssamfunnet må reagere mot israelske flyangrep på Gazastripen. Hvordan det skal reageres, sier SV ingenting om.

Med uttalelsen mener SV ikke at Israel burde ha vært angrepet militært, forsikret Halvorsen i NRK-programmet «Søndagsavisa».

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen åpnet SVs landsmøte på Lillestrøm fredag med å forsvare regjeringens Libya-politikk og snakket varmt om revolusjon i Midtøsten.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Vil ha oppmerksomhet for palestinerne

– Det betyr at hvis vi skal få til en demokratisk utvikling i Midtøsten, kan man understøtte den ved å samtidig arbeide for en rettferdig fred for paltestinerne, sa partilederen.

– Vi har ofte har vært i en situasjon, for eksempel i forbindelse med fordømming av den ulovlige okkupasjonen av palestinske områder som Israel gjennomfører, at det ikke vært mulig å få noe flertall i FNs sikkerhetsråd, forklarte Halvorsen.

– Vi vil jobbe for en økt oppmerksomhet rundt en politisk rettferdig løsning for palestinerne, la hun til.

Vedtok 18 politiske uttalelser

SV-landsmøtet vedtok i alt 18 politiske uttalelser om alt fra behovet for en landbrukspolitikk med økt vekt på selvberging, til kravet om en ny energilov.

SV går også inn for heldagsskolen, lovfestet rett til heltidsarbeid, avvikling av helseforetakene og fjerning av den såkalte hiv-paragrafen i straffeloven.

SV sa dessuten nei til EUs postdirektiv og vedtok en egen arbeidsgivergaranti som skal sikre ansatte i kommunene gode lønns- og arbeidsvilkår.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger