Nøkkelpersonell prioriteres ikke

Folk med viktige stillinger får likevel ikke svineinfluensavaksinen tidligere enn andre.

I kø for svineinfluensa

Nøkkelpersonell må likevel stille seg i vaksinekø på linje med alle andre. Her venter personer ved Solum Legesenter i Skien på vaksinen.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Helsemyndighetene sa først at ansatte i politiet, forsvaret og ulike transportbedrifter skulle stå først i køen etter etter at alle i risikogruppene var vaksinert.

Nå må de imidlertid vente på linje med alle andre.

Nøkkelstillinger prioriteres ikke

Oddvar Dahl er lokkfører på Bergensbanen. Jobben hans er definert som en nøkkelfunksjon ved en eventuell pandemi. Derfor trodde han at han skulle få vaksinen før resten av befolkninga.

- Jeg har jo hørt gjennom myndighetene at vi som har ansvar for å frakte reisende til og fra jobb skal prioriteres, men nå viser det seg at det ikke blir noe av likevel, sier han.

Nå er det nemlig bestemt at lokkførere, politi og personer i forsvaret må vente på vaksinen på linje med alle andre.

- Nå blir det vilkårlig, og i mange tilfeller vil spredninga blant ansatte starte allerede før vi kommer i gang med vaksinering, sier bedriftsoverlege i NSB, Ørn Terje Foss.

Frykter togstans

Foss har brukt mye tid på å lage pandemiplaner for bedrifta, men nå frykter han at jobben han har gjort blir til ingen nytte.

- Vi kan ha nok personell til å kjøre togene, men det hjelper ikke om for eksempel trafikkstyringssentralen på Oslo Sentralbanestasjon ikke har bemanning. Da får vi ikke framført noen tog, sier han.

Assisterende direktør i helsedirektoratet, Bjørn Gullvåg, sier situasjonen i Norge ikke er alvorlig nok til at noen blir vaksinert før andre.

- Det er bare helsefaglige hensyn som bestemmer hvordan prioriteringa i Norge skal skje. Og da mener vi denne pandemien ikke er så alvorlig at det er nødvendig å velge ut nøkkelpersonell som skal prioriteres før andre, sier Gullvåg.

Alt om svineinfluensa

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger