Nokas-Betew tiltalt for drapsforsøk og drapsplaner

Nokas-raner Metkel Betew er tiltalt for å planlegge et drap på Imran Saber, sammen med Bandidos-profilen Lars Harnes. I tillegg er han tiltalt for planer om å rane en verditransport og narkotikasmugling.

Betew i NOKAS-saken

Metkel Betew kom ut av fengsel etter ti år soning for NOKAS-ranet i 2014. Politiet mener han brøt vilkårene for å komme ut fra forvaringsdommen, da han møtte flere dømte kriminelle. Blant dem David Toska.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Statsadvokaten har tatt ut tiltale etter den omfattende politiaksjonen «Operasjon Sult». Nokas-dømte Metkel Betew er tiltalt for å ha planlagt et drap sammen med Lars Harnes.

De to skal ha overvåket Imran Saber, kalt «Onkel Skrue», og hans bevegelsesmønster. I følge tiltalen skaffet de seg portåpner til hans garasjeanlegg. Harnes skal så ha kjørt til leiligheten på en stjålet Vespa, iført finlandshette, nylonstrømper og hansker, bevæpnet med en lyddempet pistol.

Saber ble tatt i sikkerhet til Harnes ble pågrepet 21. juli 2015. Metkel Betew er tiltalt både for forsøk på drap og for å inngå drapsforbund.

Heleridømte Imran Saber har vært tilknyttet David Toska og er kjent som «finansministeren» i Toskas miljø.

Verken statsadvokat Alvar Randa eller Betews forsvarer, Marius Dietrichson, har vært tilgjengelig for kommentar så langt.

Mohammad Imran Saber

Imran Saber er dømt for grovt heleri. Han er kjent som «finansministeren» til Nokas-dømte David Toska og skal være en venn av Betew Metkel.

Foto: Privat

Harnes: – Politiet feiltolker

– Lars Harnes har hevdet sin uskyld hele veien, og har møtt opp i retten for å synliggjøre det, sier hans forsvarer Øyvind Bratlien.

– Men han også skjønner at folk lurer på hva han gjorde der i garasjeanlegget til Saber. Han ser fram til å kunne møte i retten vil gi en forklaring da, sier Bratlien.

Bandidosprofilen mener politiet har tolket omstendigheten feil, men han har heller ikke gitt noen forklaring på hvorfor han bevæpnet og maskerte seg og oppsøkte Sabers garasjeanlegg.

Lars Harnes

Politiet mener MC-profilen Lars Harnes gjentatte ganger oppsøkte Imran Sabers bolig fram til han ble pågrepet. Ifølge tiltalen kjørte han en stjålet Vespa, tok på seg finlandshette og hansker. Under klærne skal han ha gått med nylonstrømper for å unngå å etterlate seg spor. Han bar en pistol med lyddemper.

Foto: NTB scanpix

– Harnes har som prinsipp at han ikke forklarer seg for politiet, ikke i fengslingsmøtene heller. Han kommer til å forkalre seg i straffesaken, sier Bratlien.

Harnes er i tillegg tiltalt for å ha kjøpt en pistol, samme dag han ble pågrepet for drapsforsøk på Saber.

Tiltalt for ransplaner

Et brødrepar på 30 og 35 år er tiltalt sammen med Betew for å ha skaffet våpen de planla å bruke i et ran av en verditransport på fly.

Ifølge tiltalen skal de tre ha skaffet et haglegevær, en maskinpistol, lyddemper, et bulgarsk automatvåpen og automatgevær, rifle og pistol. Alle tre er tiltalt for ulovlig oppbevaring av våpnene.

En fjerde person er tiltalt for å ha bidratt til ransplanene, ved at han skaffet bilder av et Swissair fly på Gardermoen.

Flere kjente kriminelle er pågrepet i en omfattende aksjon på Østlandet. Politiet har beslaglagt store mengder narkotika og penger.

Her slår politiet til mot én av flere adresser i Oslo under «Operasjon Sult». 16 personer ble etter hvert pågrepet.

Brødrene oppsøkt av spanere

De to brødrene, med norsk-eritreisk bakgrunn, er også tiltalt for å ha innført en større mengde narkotika sommeren 2015. To danske politispanere oppsøkte dem gjentatte ganger i Oslo over en periode på over et halvt år. De hadde i oppdrag å infiltrere miljøet rundt Betew i samarbeid med Oslopolitiet. En av brødrene skal ha overlevert hasj til danskene, som de deretter smuglet til Oslo.

Det er bakgrunnen for narkotikatiltalen og politiet ble selv etterforsket for at de lot 50 Kg hasj havne på gata i Oslo. Spesialenheten henla saken i forrige uke, som intet straffbart.

– Nekter straffskyld

Advokat Vidar Lind Iversen forsvarer 30-åringen.

– Min klient erkjenner ikke straffeskyld og hadde håpet på en henleggelse på grunn av politiprovokasjon når det kommer til narkotikasaken. Når det gjelder ransforbund avviser han noen som helst kjennskap til dette, sier Lind Iversen.

– Min klient nekter straffskyld på alle punkt i denne saken, sier storebrorens forsvarer, Arve Ringsbye.

Forsvareren mener hans klient kun ble en del av narkotikatiltalen på grunn av de danske spanernes involvering.

Avviser ransplaner

– Med tanke på ransplaner, mener jeg det er nokså åpenbart at de planene ikke er kommet langt nok til at det er straffbart. Det er tatt beslag av flere våpen her, men ingen av dem er direkte knyttet til min klient, sier Ringsbye.

De danske spanerne oppsøkte de to brødrene gjentatte ganger over en periode på 8-10 måneder. Advokaten mener hans klient kun har vært en bekjent og en venn av Betew, og at uten spanerne hadde ikke 35-åringen vært involvert.

– Det eneste som knytter han til ranstiltalen er generell prat med danskene om at de kan skaffe våpen, og at det skal brukes til noe stort. Det er rimelig svevende, sier Ringsbye.

35-åringen er også tiltalt for ulovlig besittelse av en pistol.

Alf Henrik Christensen

Alf Henrik Christensen ble regnet som sjåføren under Nokas-ranet. Her er han i retten i 2011.

Foto: NRK

Meddømt i Nokassaken tiltalt

Nokasdømte Alf Henrik Christensen er også tiltalt for å ha innført 50 Kg hasj og Marihuana i 2015. Christensen skal flere ganger ha forsøkt å frakte narkotika til Norge den samme sommeren, men mislykkes.

Christensen ble dømt for Nokasranet, der politiet mente han var sjåfør. Han er også blant de tidligere dømte kriminelle Betew møtte mens han var ute fra soning.

Totalt er 13 personer tiltalt etter at 16 ble pågrepet i politioperasjonen.

Rettssaken er etter det NRK forstår forventet å begynne i september. Betew har anket dommen i en forvaringssak og den går for lagmannsretten i juni.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger