Hopp til innhold

Nokas-Betew risikerer å sitte i fengsel resten av livet

I formiddag faller dommen i saken der statsadvokaten har bedt om 20 års forvaring for Nokas-dømte Metkel Betew.

Metkel Betew i Oslo tingrett

I DAG FALLER DOMMEN: Metkel Betew fotografert på rettssakens første dag. Han er tiltalt i en sak som dreier seg om drapsforbund, ransforbund og innførsel av narkotika.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Klokken 11 i dag i Oslo tingrett er det domsavsigelse i den omfattende straffesaken mot Metkel Betew, Lars Harnes og de 11 andre mennene tiltalt etter operasjon «Sult».

Imran onkel skrue Saber

RASTE I RETTEN: Imran Saber er offeret for det politiet mener var et drapsforsøk. – Du må være en struts for å ikke forstå hvorfor jeg ble forsøkt drept. Det går tilbake til dette med Skrik og Madonna, sa Saber i retten.

Foto: Privat

Betew er tiltalt for å ha planlagt å drepe Imran «Skrue» Saber, sammen med den tidligere Bandidos-lederen Lars Hernes. Statsadvokaten la også ned påstand om 14 år forvaring for Hernes.

Den 21. juli 2015 ble den tidligere Bandidos-lederen pågrepet etter å ha vært i garasjen til Saber gjentatte ganger. Da Harnes ble tatt, hadde han med seg et skytevåpen med lyddemper. Han var innpakket i nylon fra strømpebukser, latekshansker, tape og finlandshette.

Han nekter for å ha planlagt drap, og forklarte i retten at formålet var å gi Imran Saber en ubehagelig opplevelse.

Harnes

FORVARING: Statsadvokaten ber om en forvaringsdom på 14 år fengsel for Lars Harnes, med en minstetid på ni år.

Foto: privat

Streng påstand

Politiet mener også at Betew er bakmannen i et nettverk som har smuglet hasj og planlagt et ran.

I desember ba statsadvokaten om 20 år forvaring, med en minstetid på 14 år i fengsel. Det er den høyeste minstetiden loven gir mulighet til, og ligger tett inntil den høyeste mulige straffen på 21 år forvaring.

– Han risikerer lovens strengeste straff. Dette handler om hvorvidt Metkel Betew skal sitte i fengsel resten av livet, sa Betews forsvarer, Marius O. Dietrichson i Advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson til NRK i fjor.

I oktober 2014 ble Betew prøveløslatt etter å ha sonet 10 år av en forvaringsdom for Nokas-ranet. Allerede måneden etter, i november, startet politiet en etterforskning mot Betew og Harnes for befatning med narkotika.

– Det er klart at han har tatt et valg, etter min oppfatning, ved å gå rett ut fra fengsel og begå ny kriminalitet umiddelbart, sa statsadvokat Geir Evanger til NRK da den alvorlige påstanden ble lagt ned.

Forsvarer: – Forventer at domstolen rydder opp

Etterforskning pågikk over ni måneder og inkluderte telefon-, bil- og romavlytting og undercover-agenter.

Mens politiet spanet på nettverket, hadde de tre mislykkede forsøk på å smugle hasj fra Nederland til Norge. Samtidig oppsøkte danske politiagenter gruppen og utga seg for å være profesjonelt organiserte smuglere.

Forsvarsadvokat Marius Dietrichson på kontoret

– BETEW ER URETTMESSIG TILTALT: Betews forsvarer, Marius O. Dietrichson ser frem til domsavsigelsen fredag.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Det vakte oppsikt da det ble kjent at politiagentene smuglet hasjen til Oslo og overleverte den til det de selv mente var en kriminell gruppe.

– Dette hadde ikke skjedd hvis ikke politiet hadde sørget for at det skjedde, sa Betews forsvarer, Dietrichson, til NRK i fjor.

Dietrichson sier han ser frem til dagens domsavsigelse.

– Vi mener han urettmessig har vært tiltalt for de groveste forbrytelsen som står i tiltalen. De er uberettiget og forventer at domstolen rydder opp i dette fredag, sier advokaten.

AKTUELT NÅ