NRK Meny
Normal

Nok PC'er - mangler lyse hoder

Norske skoler er fulle av datamaskiner, som ikke blir brukt til læring.

Barn foran PC
Foto: Illustrasjonsfoto: / SCANPIX

Paul Chaffey
Foto: Abelia

En ny rapport viser at skolene i Norge har mye IKT-utstyr, i forhold til andre land, men at dette i meget liten grad blir utnyttet. Nå vil kunnskapsdepartementet at lærerne skal lære å bruke data i klasserommet.

"Bare bok er ikke nok"

Administrerende direktør i NHO-foreningen Abelia, Paul Chaffey, presenterer nå en rapport om databruk i skolen. ”Bare bok er ikke nok” avslører en del mangler i norsk skole (se ramme).

Myndighetenes mål om å innføre data i skolen har lykkes i forhold til å plassere ut utstyr. Men ikke når det gjelder å bruke det, sier han.

- IT i skolen har vært datamaskiner og bredbånd, og siden Norge er forholdsvis rikt land har det vært mål det er lett å oppnå med penger. Det er mye vanskeligere å nå målene på områder hvor det ikke bare er å vruke penger, men der man må forandre måten man gjør ting på, sier Chaffey.

Lærerne kan ikke nok

Ifølge rapporten er mange lærere ikke i stand til å utnytte data til bedre og mer effektiv læring eller evaluering. Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell tar kritikken til seg.

Bård Vegard Solhjell.
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Vi har ikke vært flinke nok til å spre den kunnskapen ut i skolen, og det jobber vi systematisk med å forbedre nå, vedgår han.

Han lover bedre data-opplæring av lærere når han legger fram forslag til ny lærerutdanning på nyåret.

- Blant annet gjennom å gjøre IKT viktig i lærerutdanninga og opprette et eget senter for bruk av IKT i utdanninga.

En jobb å gjøre

Paul Chaffey er spent på resultatet, for veien til nok kunnskap er lang, mener han.

- Jeg har en mistanke om at lærerne er en av gruppene i samfunnet som er minst fortrolig med denne type teknologi i utgangspunktet, så det er en stor jobb å gjøre. Og da er det ikke nok med enda et kompetansesenter, sier Chaffey.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger