Hopp til innhold

Noen i ledelsen må ta ansvar

Måten Siv Jensen håndterer denne saken på, vitner om at hun prøver å beskytte seg selv og partiledelsen.

Siv Jensen

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen svarte ikke på det pressen lurte på, men beskyttet seg selv og partiet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Kommentar: Kyrre Nakkim
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Fremskrittspartiet sier på dagens pressekonferanse at de har behandlet Birkedal-saken på akkurat samme måte som alle andre lignende saker, og at de har holdt seg til partiets etiske regelverk.

Denne pressekonferansen ble vi ikke klokere av. Partileder Siv Jensen beskyldte pressen for å grafse. Det er ikke det dette handler om.

Når Siv Jensen går til angrep på pressen, så bruker hun en taktikk hun kjenner godt. Hun legger skylda på noen andre, i dette tilfellet på pressen.

Men pressen har ikke spurt Siv Jensen om detaljer rundt hva som har skjedd. Pressen har spurt henne om hvilken informasjon hun har hatt.

Det kunne hun ha gitt uten å kommentere rykter og detaljer. Jeg mener måten Siv Jensen har håndtert dette, vitner om at hun ønsker å beskytte seg selv.

Pressen vet ikke om Birkedal har gjort det mest alvorlige av det han er anklaget for . Han selv nekter for det, og det er fullt mulig at saken ender opp med anklagene om smugfilming .

Selv om det var Fremskrittspartiet som innkalte til dette hastemøtet, så kom det ikke frem noe nytt. De ga ingen ny informasjon utover det pressen selv har gravd fram.

Fremskrittspartiet svarer på akkurat det som er kommet frem så langt, men kommer ikke med noe mer. Det betyr at man må hale ut informasjon fra Fremskrittspartiet, og det gir ikke tillit.

Det pressen ville vite var:

  • Hva visste ledelsen i Fremskrittspartiet?
  • Handlet de på det de visste?
  • Hadde de informasjon som de mente ikke var noe å handle på?
  • Og hvordan vurderte de i så fall dette?

Med svar på disse spørsmålene ville pressen fått vite om ledelsen hadde oppfylt sin plikt overfor partiet og dermed også overfor ungdomspartiet.

Det er viktig å huske at vi snakker om ungdom her, og at man må være ekstra aktpågivende. Da holder det ikke å si at man har fulgt sitt eget regelverk.

Siv Jensen ga ingen annen forklaring enn den som passer godt for henne i den situasjonen hun er i nå.

Jeg spør meg hvilke hensyn hun tar til ofrene i denne saken. For denne saken handler åpenbart om mer enn bare Birkedal og eventuelle feil han har gjort.

Nå risikerer Fremskrittspartiet at saken skal gå ut over dem. Nå handler saken om hvorvidt partiledelsen har visst og hvorvidt de har handlet.

Har de hatt noe ekstra aktsomhet i forhold til ungdomspartiet fordi det er snakk om ungdommer her, så vil det falle tilbake på partiet.

Vi skal ikke se bort ifra at enden på visa er at noen må ta på seg ansvar også i partiledelsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ