Hopp til innhold

Nobelprisvinnerne hyllet med «Yes, I CAN»

Det var to stolte damer som fra Nobel-balkongen på Grand Hotel mottok støtteropene fra det lysende, norske fakkelhavet.

ICAN-leder Beatrice Fihn og Hiroshima-overlevende Setsuko Thurlow vinket til fakkeltoget fra balkongen på Grand.

HYLLET MED FAKLER: Setsuko Thurlow og Beatrice Fihn hilste de rundt 2000 personene som hadde møtt opp for å vise støtte til ICANs kamp for å forby atomvåpen.

Først i det tradisjonsrike fakkeltoget gikk overlevende fra Hiroshima og Nagasaki, de to japanske byene hvor verdens første atombomber ble sluppet 6. og 9. august 1945.

Selv om de fleste begynner å bli gamle, hadde flere reist til Norge for å være med og feire fredsprisen til ICAN, Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen.

Hibakusha'ene som de overlevende kalles – etter ordet «bombet mann» – har vært sentrale i ICANs arbeid siden starten i 2007.

Les: Atombombe skrella huden av ham: – Jeg kan ikke tilgi

Japanske deltakere i fakkeltorget til ære for årets fredsprisvinner

DELER GLEDEN: De som opplevde de grufulle dagene i august 1945 da atombombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki, er lykkelige over at deres kamp mot atomvåpen er hedret med Nobels fredspris og ønsket å ta del i feiringen i Oslo.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Før fakkeltoget la ut på sin lysende tur oppover Karl Johan, hadde den nåværende og forrige lederen av ICAN Norge sammen med lederen for ICAN International holdt sine appeller sammen med blant andre tidligere SV-leder Bård Vegar Solhjell, som var en av dem som nominerte ICAN til fredsprisen, og Venstres Abid Raja som fikk kjempet støtten til ICAN inn igjen i årets statsbudsjett etter at Høyre og Fremskrittspartiet opprinnelig hadde kuttet den ut.

Venstre har lovet å ta med seg forbudet mot atomvåpen inn i regjeringsdiskusjonene som nå venter partiet.

En annen kjent atomvåpenmotstander er tidligere kulturminister for Arbeiderpartiet, Åse Kleveland, som stilte med nyskrevet sang for de rundt 2000 fakkelbærende.

Banner i fakkeltoget til ære for vinner av Nobels fredspris 2017, ICAN

APPELL: Budskapet til norske politikere var klart: Norge må slutte seg til FN-traktaten om forbud mot atomvåpen.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

«Yes, I CAN»

En av hibakusha'en, Setsuko Thurlow, holdt en meget sterk og rørende tale under nobelseremonien tidligere i dag, med sine minner og beskrivelser fra den katastrofale dagen i august 1945. Hun var 13 år og på skolen idet bomben falt. Flere av gjestene i Oslo rådhus gråt åpenlyst av hva hun fortalte.

Selv om Thurlow er 85 år og helsen ikke er like sterk lenger, var hun fullt bestemt på å få med seg mest mulig av nobeldagen. I hele sitt voksne liv har hun advart og advart om konsekvensene av bruken av atomvåpen. Endelig føler hun at verden hører, og føler fredspristildelingen til ICAN som en aksept.

Fredsprismottakerne mottar hyllest fra fakkeltoget

Fredsprisvinner Setsuko Thurlow mistet den høyre øredobben da hun sto på Grand-balkongen. Til alt hell landet den på gelenderet foran henne, og ble liggende.

Og nøyaktig klokken 19.00 kom hun sammen med ICANs leder Beatrice Fihn ut på balkongen til Nobelsuiten på Grand Hotel for å motta hyllesten fra det årvisse nobelfakkeltoget.

De to damene ble møtt med ordspillet «Yes, I CAN» fra folkehavet nedenfor balkongen, før forsamlingen stemte i hymnen «We shall overcome».

Nobels fredspris 2017 til ICAN

Dronning Sonja og kong Harald hilste på Setsuko Thurlow da kongeparet sammen med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møtte prisvinnerne før nobelmiddagen tok til.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ryper, kveite og brunostterte

Deretter ventet det som kalles «den store nobelmiddagen», som er offisiell bankett hvor årets prisvinnerne, deres gjester, det norske kongeparet og den norske regjeringen blant andre deltar.

John Legend og kona Chrissy Teigen

ÆRET PRISVINNEREN: John Legend rørte mange med sin versjon av Bob Marleys «Redemption Song» under seremonien i Oslo rådhus. Han skal også opptre på Nobels fredspriskonsert på mandag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Vel til bords ventet årets nobelmeny, komponert av kokkene på Grand Hotel:

  • Kongekrabbe og rype sammen med gresskargelé, grønn ertepuré, tindvedcoulis og rød sorrel
  • Indrefilet av hjort med en variasjon av nøtter, multer og kastanjekrem
  • Akevittsorbé
  • Smørstekt kveite servert med kaviarsaus, persillerotpuré, romanesco, saltbakte gulbeter og fritert kveiteskinn
  • Brunostterte fra Heimdal bringebær, sprø vaffel og hasselnøttiskrem

FORKLARTE: Statsminister Erna Solberg forklarte til NRK før hun gikk inn til nobelmiddagen hvorfor hun var forbeholden under visse deler av ICAN-leder Beatrice Fihn sin nobeltale i Oslo rådhus tidligere på dagen.

AKTUELT NÅ