Hopp til innhold

NOAS: – Kynisk spill om asylbarnavtale

NOAS er glad for at den nye asylavtalen sikrer barn med opphold over 4 år i Norge, ny vurdering, men er rystet over det de kaller Frps kyniske spill. SV mener avtalen har en vond bismak.

Ann-Magrit Austenå

Anne-Magritt Austenå i NOAS er glad for at avtalen sikrer barn som har vært over fire år i Norge, ny behandling, men hun mener det politiske spillet har vært kynisk.

Foto: NRK

Avtalen som ble inngått mellom regjeringen og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti onsdag kveld, sikrer barn som har bodd mer enn 4 år i Norge en ny vurdering av grunnlaget for asyl.

Shaimaa Yusuf

Shaimaa Yusuf (11) og familien var i Norge i 7 år, og ble deportert til Jemen i november i fjor. Nå får de ny behandling, men må søke fra utlandet.

Foto: Privat / NRK

Generalsekretær Anne-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere NOAS sier hun er veldig glad for at Venstre og KrF nådde frem med fire års-kravet.

– Noen av de mest urettferdige utvisningssakene vi har sett, dreier seg om barn som har vært mellom 4 og 4,5 år i Norge, og hvor det var sterke tilleggsmomenter som sykdom, sier Austenå.

NOAS er glad for at avtalen omhandler utvisningssaker tilbake til 1. juli i fjor, men Austenå sier hun er rystet over Frps kynisk spill i forhandlingene.

– At Fremskrittspartiet under arbeid med denne avtalen ville «veksle inn» asylbarn mot syriske kvoteflyktninger, er mer kynisk enn vi kunne forestille oss, sier hun. Hun viser til et forslag om å redusere kvoten av FN-flyktninger fra Syria tilsvarende antall tilbakevendte asylbarn.

SV ville ha tre år

SV-leder Audun Lysbakken mener avtalen «bare retter halvparten av uretten og rotet justisministeren har skapt».

– SV mener avtalen burde gjelde barn med tre års opphold, og utsendelser helt fra januar 2014 da regjeringen begynte å sende ut barn til Afghanistan, sir han.

Han sier det er svært skuffende at avtalen ikke stopper regjeringens praksis med å tvangsutsende barn til internflukt i Afghanistan.

– Dette skjer i strid med rådene til FNs høykommissær for flyktninger og afghanske myndigheter. Jeg er forbauset over at Venstre og KrF nå aksepterer en slik uforsvarlig og barnefiendtlig politikk, sier Lysbakken.

Kan gjelde 60 familier

I alt rundt 60 barnefamilier skal være berørt av asylavtalen, men det gjenstår mye arbeid for å spore dem opp. Ikke alle har støttegrupper i Norge som holder kontakt.

Arbeiderpartiet støtter hovedtrekkene i avtalen.

– Det er viktig at de barna som får prøve saken sin på ny, får en rask og ryddig avgjørelse, slik at det ikke oppstår ytterligere usikkerhet, sier innvandring- og integreringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Eirik Sivertsen.

Les hele avtalen her: Den nye asylavtalen

Shaimaa Yusuf fra Lillesand, som ble sendt tilbake til det krigsherjede Jemen med familien i november etter sju år i Norge, er blant barna som får asylsaken sin vurdert på ny. Sammen med flere familier som er returnert til Afghanistan, får de nå rett til en ny behandling i nemnd.

Shaimaa Yusuf og søsken i Jemen

Shaimaa Yusuf (11) er ett av de såkalte asylbarna som nå kan få saken sin vurdert på nytt. Hun drømmer om å få reise vekk fra bombene i Jemen og komme tilbake til Norge, hvor hun har tilbrakt sju år av sitt liv.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ