– Dette er «Flyktning-Big Brother»

De nye flyktningforslagene til Sylvi Listhaug minner om et realitykonsept på TV, mener Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Norskopplæring for flyktninger på Søndre Nordstrand i Oslo

SPRÅKOPPLÆRING: Sylvi Listhaug vil premiere flyktninger som lærer norsk raskt. Dette bildet er fra et klasserom på Søndre Nordstrand i Oslo.

Foto: Ingvild Sund/NRK

Pengepremier til flyktninger som lærer norsk raskt og strengere krav til de som ikke har motivasjon - det er blant forslagene i integreringsmeldingen Sylvi Listhaug legger fram onsdag.

Innvandrings- og inkluderingsministeren fra Frp foreslår å opprette fire til fem nye integreringsmottak hvor målet er at flyktningene skal starte raskere med norskopplæring og arbeidspraksis.

– Noen bestemmer hvem som skal ut

Ann-Magrit Austenå

KRITISK: Generalsekretær i NOAS Ann-Magrit Austenå.

Foto: NRK

Forslaget er at hver flyktning får sin egen kontrakt med strenge krav. De som ikke har motivasjon eller når målene kan miste plassen på mottaket.

– Dette blir litt «flyktning-Big Brother», sier generalsekretær i NOAS Ann-Magrit Austenå.

Hun viser til realityprogrammet der deltakerne bor inne i en bunkers og stemmes ut én etter én, og reagerer spesielt på forslaget om bonusordninger for flyktningene som gjør det bra på tester underveis.

– Spørsmålet blir da hvem som er den beste og går ut med mest penger. De stemmes kanskje ikke direkte ut, men noen må jo ha som jobb å bestemme hvem som ikke får være med, sier Austenå.

– Kan få motsatt integreringseffekt

Bente Ailin Svendsen

SPRÅKPROFESSOR: Bente Ailin Svendsen ved Universitetet i Oslo.

Foto: Ram Gupta/UIO

Språkprofessor ved Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo Bente Ailin Svendsen har forsket på norsk som andrespråk.

Hun sier forslaget om belønning og straff kan være vanskelig.

– Det er mange ulike faktorer som bidrar til at språklæring går lettere hos noen enn hos andre; både utdanningsbakgrunn, hvilket språk du snakker fra før, hva du har opplevd. Vi vet for eksempel at langt flere kvinner er analfabeter, sier Svendsen.

Hun mener et bonussystem kan få motsatt effekt for integrering.

– Da lager man ordninger som belønner de få. Det kan ha en positiv effekt for noen, men hva med alle som ikke har mulighet til å prestere bra, spør Svendsen.

Vil ha de topp motiverte

Sylvi Listhaug møter flyktninger

MØTTE FLYKTNINGER: Sylvi Listhaug møtte flyktninger på Lysaker transittmottak i Bærum.

Foto: NRK

Det kom over 31.000 asylsøkere til Norge i fjor. Onsdag presenterer Listhaug planen for hvordan de som får bli her i landet skal integreres, og selv beskriver hun de planlagte nye mottakene slik:

– Her skal vi ha topp motiverte folk som greier å levere på de kravene som blir stilt. Hvis man ikke klarer det, må man flytte på andre mottak og gi plassen til de som er klare og motiverte for å gjøre en innsats for å bli integrert, sier Listhaug.

Regjeringens samarbeidspartier Krf og Venstre vil ikke kommentere forslaget fra Listhaug før stortingsmeldingen legges fram i morgen.

Stortingets største opposisjonsparti, Arbeiderpartiet, er derimot klar med kritikken allerede i kveld:

– Det de gjør er å skjerpe innsatsen for noen få, også kutter de i tilbudet for mange. Det tror jeg ikke vi får bedre integrering av, sier nestleder i Ap, Helga Pedersen.

Storskog, asylsøkere

REKORDMANGE: Over 31.000 asylsøkere kom til Norge i 2015. Flere av dem kom over den russiske grensa på Storskog i Finnmark.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger