Hopp til innhold

NOAH: – Ingen garanti for at sauen ikke har lidd når du kjøper ull

Alle ullkjøp bør unngås, mener dyrevernsorganisasjonen NOAH. Det er ingen garanti for at ullklær i norske butikker ikke kommer fra dyr som har lidd, mener de.

Siri Martinsen

Leder i NOAH og veterinær Siri Martinsen mener det er sannsynlig at ull fra dyr som har lidd finner veien til norske butikker.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Dyrevernsorganisasjonen NOAH er opprørt over filmen som viser mishandling av sauer i ullproduksjon.

– Petas avsløring av ullproduksjon i noen av de landene som leverer mest ull til verdensmarkedet, inkludert norske butikker, viser at industriell bruk av dyr aldri er human, sier Martinsen til NRK.

NRK fortalte fredag om dyrevernsorganisasjonen PETA som har gjort skjulte opptak på 19 gårdsbruk i Australia og 14 i USA. Filmene viser at klipperne mishandler dyrene. De tramper på dem, står på hodet og nakken til sauene og slenger dem rundt. Flere av dyrene blir kuttet til blods.

– Unngå ull

NOAH menet det er naivt å tro at man kan produsere store volum av en vare til verdensmarkedet basert på bruk av dyr, uten at dette skal gå ut over dyrene.

– Vi støtter Petas oppfordring om å unngå plagg som inneholder dyreprodukter, slik som ull, og isteden velge blant de mange gode dyrefrie alternativene som finnes, sier Martinsen.

Her er videoen fra de skjulte opptakene Peta har gjort for å dokumentere mishandling av sauer i ullproduksjon. NB: Sterke bilder!

Saueklippere slår, sparker og tramper på sauene mens de klippes.

NRK mener noen av opptakene er så voldelige at vi har valgt å ikke vise dem. Vi advarer likevel om sterke bilder. (foto: PETA).

Skjærer av baken

Mulesing er et kirurgisk inngrep, der sauene får skåret vekk to kjøttstykker av baken, uten bedøvelse. Dette gjøres for å unngå fluelarver i ulla.

Mange norske produsenter sier at de unngår denne metoden i sine klær, ifølge en oversikt Dyrevernalliansen har gjort.

Men selv om produsentene unngår dette, er det ifølge NOAH ingen garanti for at sauen ikke har lidd under produksjon.

Ingen garantier

NOAH sier at det nok er gradsforskjeller på hvordan ull i norske butikker er produsert, og at noen kan være bedre enn andre.

– Men storproduksjon utgjør mesteparten av klesindustrien i Europa og Norge. Vi må forstå at det er sammenheng mellom forbruksvolum og industriell produksjon, sier Martinsen og utdyper:

– Dess mer ull markedet etterspør, desto flere dyr i storproduksjon blir det. Og den behandlingen av dyr avsløringene viser er nettopp hva en industrialisert produksjon lett medfører. Full garanti for at dyr ikke har lidd blir vanskelig å gi.

– Men det er jo ganske kaldt her i Norge...?

– Ja, men det finnes tekstiler egnet for vårt klima. Klær laget av bambus og resirkulert materiale, naturstoffer eller laget av syntetisk materiale, sier Martinsen.

Nulltoleranse for vold mot dyr

Organisasjonen til kontraktørene, som leier ut saueklipperne til bøndene, reagerer også kraftig på det de får se.

The Shearing Contractors Association of Australia (SCAA) sier til den australske landbruksavisen Stock&Land at de er forferdet.

– Vi har nulltoleranse når det gjelder vold mot dyr, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

SCAA sier de vil gjennomgå opplæringen saueklipperne får.

Saueklipping merino

Noen sauer fikk store kjøttsår etter klippingen, ifølge filmen til Peta.

Foto: Peta

AKTUELT NÅ