Medietopp i Dagsnytt 18: Dette ble feil...So sorry!!

Slik legger en konsernsjef seg langflat etter å ha utfordret VG-redaktør til padletur og iq-test.

Gunnar Bjørkavåg

BEKLAGER: NHST-sjef Gunnar Bjørkavåg beklager at han svarte VG-redaktør Hanne Skartveit som han gjorde.

Foto: Berge Myrene / NRK

– Dette ble helt feil, både i innhold og i form. Jeg må bare beklage det hele, sa konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST i Dagsnytt 18 i kveld.

Utsagnet han måtte beklage kom i forbindelse med at Dagens Næringsliv skrev om kvinneandelen i toppledelsene i de største norske mediekonsernene. Hos VG-eier Schibsted viser opptellingen 11 menn og to kvinner, noe som fikk VG-redaktør Hanne Skartveit til å kritisere det hun mener er en «gutta boys»-kultur.

Hos DN-eier NHST, der altså Bjørkavåg er sjef, er kvinneandelen null i toppledelsen (som består av sju menn). Det var som en kommentar til dette – og til Skartveits utsagn – at DN fikk følgende svar:

Kjetil Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv

REAGERTE SKARPT: Politisk redaktør Kjetil Alstadheim gikk til det uvanlige skritt å komme med ramsalt kritikk av egen konsernsjef.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det er altfor generaliserende. Jeg er ingen gubbe, og jeg er en stolt mann. Jeg er klar til å utfordre henne når som helst på en iq-test eller padletur eller evne til gode formuleringer. Fremtidens toppselskaper er sterkt drevet av innovasjon, tempo og en konstruktiv organisasjonskultur, skriver Bjørkavåg.

Uttalelsen vakte mildt sagt oppsikt internt i DN, og DNs politiske redaktør Kjetil Alstadheim svarte med krass kritikk av egen konsernsjef:

«Dropp den iq-testen. Dropp padleturen også. Det du må gjøre nå, er å ro. Ro så det fosser», skrev Alstadheim

Alstadheim fikk støtte av styrelederen i NHST, Anette Olsen.

Innrømmer likestillingsproblem

Bjørkavåg møtte så Alstadheim og Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen til debatt i Dagsnytt 18 i kveld. Der la Bjørkavåg seg langflat og vel så det:

– Jeg er veldig konkurranseglad, som de fleste som kjenner meg vet godt, og jeg ønsket bare å uttrykket at jeg er konkurransedyktig som leder. Men dette ble bare helt feil og ... So sorry!, sa Bjørkavåg.

Programleder Sigrid Sollund fulgte opp med å vise til at Bjørkavåg til Aftenposten har sagt at han heller burde invitert Skartveit på scones og te.

– Tror du kvinner liker det bedre enn padletur og iq-tester?, ville Sollund vite.

– Kanskje, men jeg sa også at jeg gjorde den invitasjonen fordi jeg tror hun har et poeng, svarte Bjørkavåg.

Alstadheim sa seg litt fornøyd med beklagelsen, men ikke helt:

– Jeg synes han tar litt lett på hvordan vi skal få gjort noe med det som er et problem, nemlig at vi har en veldig mannsdominans i konsernledelsen og i ledelsen av Dagens Næringsliv. For eksempel i redaktørkollegiet er det en kvinne av seks, sa Alstadheim.

Han etterlyste ikke bare at man erkjenner at man har et problem, men også at det iverksettes tiltak for å gjøre noe med det.

– Ketil har helt rett i at vi må både uttrykke et ønske om å gjøre noe med det, og faktisk gjøre noe med det, svarte Bjørkavåg.

Også Schibsted får kritikk

Trine Eilertsen

LITE IMPONERT: Aftenposten-redaktør mener faktiske tiltak mot lav kvinneandel i ledelsen er bedre enn «forståelse».

Foto: NRK

I Schibsted-konsernet er også andelen kvinnelige ledere lav, noe som har fått Aftenposten Trine Eilertsen til å reagere.

– Dette er egentlig ganske enkelt. Det handler om hard og strukturert jobbing, og ikke minst en vilje fra toppen til å få det til. Nå nye stillinger blir ledig kan du ikke bare plukke han du alltid har jobbet med, sa Eilertsen.

Schibsted ønsket ikke å stille i debatten, me n sendte en uttalelse der selskapet uttrykte «forståelse for den kritikken Eilertsen kommer med». Det likte Eilertsen dårlig.

– For å si det sånn: Den forståelsen har jeg blitt møtt med mange ganger. Jeg har snakket med Rolf Erik Ryssdal (konsernsjef i Schibsted, journ.anm.) ansikt til ansikt om dette flere ganger, og han uttrykker stor forståelse for det hver gang. Jeg skulle ønske han var her i studio og kunne snakke om hvorfor vi ikke har hatt bedre prosesser i Schibsted, sa Eilersen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger