NHO: Staten kan tape en milliard på brus- og godteriavgifter

Mindre salg av godteri og brus gjør at staten kan få inn en milliard kroner mindre i avgifter enn politikerne regnet med i fjor, ifølge NHOs regnestykke.

sukkeravgift

SUKKERAVGIFTENE: NHO Mat og drikke påpeker at forbruket av brus og godteri har flyttet seg. Til Sverige og til netthandel. Grunnen er sukkeravgiftene.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Sukker- og brusavgiftene skulle innbringe 5,7 milliarder i statskassen i 2018, vedtok politikerne for ett år siden. Tallene for de ni første månedene viser at staten kan vente seg svikt i disse inntektene på en milliard kroner.

Både sukker- og brusavgiften har skaffet statsbudsjettet inntekter i snart hundre år. Det nye i år var svært store avgiftshopp. Avgiftene skulle øke med 1,8 milliarder kroner.

– Når mye nå tyder på at også avgiftsinntektene til staten svikter, står vi overfor en sjeldent mislykket politikk med negative konsekvenser hvor enn du snur deg, sier NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

Ved nyttår økte avgiftene på brus og godteri i Norge med mellom 40 og 80 prosent. Det har påvirket salget av slike varer.

Petter Haas Brubakk

SJELDENT MISLYKKET: – Mye tyder på at også avgiftsinntektene til staten svikter, står vi overfor en sjeldent mislykket politikk med veldig negative konsekvenser, sier direktør Petter Brubakk i NHO.

Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen, Hans Fredrik Asbjørnsen / NHO

Sverige har ikke særegne avgifter på brus og godteri, og Brubakk tror mer av nordmenns innkjøp av brus og godteri skjer nettopp der.

Grensehandelen har økt med fire prosent i de to første kvartalene i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Panteselskapet Infinitum la frem tall i september som viser at antallet svenske bokser som pantes i norske automater har økt med 27 prosent så langt i år.

Importerer brus og godteri

BRETT MED BRUS: Du får tre brett brus uten avgifter om du bestiller på nettet. Posten kjører mye av brusen over grensen til din butikk.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Nye avgifter forhandles nå

Høyres representant i finanskomiteen på Stortinget Mudassar Kapur er helt enig i at både godteri- og brusavgiften må vurderes. Men til NHOs tall påpeker han at avgiftsinntektene er nedjusert i revidert budsjett, og at regjeringen langt på vei har begrenset skadevirkningene.

Regjeringen vil gå gjennom avgiftene i et eget utvalg.

Mudassar Kapur

GJENNOMGANG: – Det er ikke noe tvil om at avgiftene ikke er godt nok skrudd sammen, sier Høyres Mudassar Kapur i finanskomiteen på Stortinget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Budsjettforhandlingene som pågår mellom KrF og regjeringen avgjør hva avgiftene faktisk blir neste år.

Regjeringen foreslo å reversere årets økning i sukkeravgiften neste år, men vil videreføre brusavgiften som økte med 40 prosent i år.

NHO foreslår at den økningen også strykes.

SISTE NYTT

Siste meldinger