NRK Meny
Normal

NHO: – Halver antall kommuner eller dropp hele reformen

NHO-leder Kristin Skogen Lund sier det er bedre å droppe hele kommunereformen enn å gjennomføre en reform som ikke kutter drastisk i antall kommuner.

Kristin Skogen Lund

NHO-leder Kristin Skogen Lund mener rikspolitikerne må ta sterkere grep om kommunereformen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Valglogo

– Hvis man ikke halverer antall kommuner i Norge er det bare å la være.

Det sier Skogen Lund under Arendalsuka. Hun mener Stortinget og regjeringen må gi en tydeligere retning fra regjering og storting på hva de forventer. Hun etterlyser også et større lederskap på tvers av partigrensene.

Idealet er under 100 kommuner.

– Vi kan ikke ha den holdningen at skal «se hva vi får til». Man må gjøre det som er riktig, ikke bare det man tror man får til, sier NHO-lederen.

Støttes av Akademikerne

Hun får støtte av Knut Aarbakke, leder i Akademikerne.

– Det verste som kan skje er at vi får en tullereform. Det er nå norske politikere må ta ansvar og lytte til norsk næringsliv og norske arbeidstakere. Når Erna Solberg (H) sier at hun er skuffet dersom man ikke kommer under 400... da er det bedre å droppe reformen og heller vente i fem år. Jeg er for gode prosesser lokalt, men savner klare sentrale krav, sier Aarbakke.

Han tror ikke antallet kommer ned i under 100 kommuner etter reformen.

– Men kommer vi ned på 200 eller 250 kommuner så tror jeg vi har en vellykket reform som utgangspunkt, sier Aarbakke.

Frykter det renner ut i sanden

Han sier at Stortinget må kreve at alle kommuner kommer med ett eller to forslag som innebærer sammenslåing med én eller flere andre kommuner.

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Paul Chaffey (H), vil ikke ta utfordringen fra NHO og Akademikerne når det gjelder måltall for om reformen har vært vellykket eller ikke.

Han frykter ikke at kommunereformen skal forvitre i endeløse kommunale utredninger som ikke ender i noen ting.

– En styrking av lokaldemokratiet er jo noe av vitsen med reformen, så den er nødt til å komme nedenfra. Jeg er optimist. Diskusjonene er i god gang, og meningsmålingene viser at både befolkningen, politikerne, ordførere og rådmenn mener det er på høy tid med en stor reform. Dette er det fullt mulig å få til, og det som skjer rundt i landet tyder også på at det kommer til å skje, sier Chaffey.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger