NHO: – Aps skatteplan vil skape færre arbeidsplasser

Arbeiderpartiets skattepolitikk vil skape færre arbeidsplasser og ramme bedrifter som lykkes i dag, mener økonomer fra NHO og BI.

Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB

KRITISERER: Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, mener Aps skattepolitikk er feil medisin.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Formuesskatten rammer dem som klarer å bygge opp store bedrifter, og er en begrensning for dem som virkelig lykkes. Konsekvensen er at de suksessfulle flytter ut av Norge, sier Ole Gjems-Onstad, professor i skatterett ved Handelshøgskolen BI.

Arbeiderpartiet sa i går at de vil sette opp skattene med 15 milliarder kroner, og skatteeksperten reagerer på retningen Ap har valgt. Ved å øke formuesskatten med fem milliarder (se faktaboks) mener han at de skremmer bort suksessfulle bedrifter.

Arbeiderpartiets signal er at de som måtte lykkes over all forventning ikke har noe her å gjøre.

Ole Gjems-Onstad, skatteekspert fra BI

– Retningen Ap velger å gå i er uheldig, men det er mer dramatikk i retorikken enn i realiteten. I praksis betyr forslaget bare 250 kroner per skattebetaler, sier Gjems-Onstad til NRK.

Også sjeføkonom i NHO Øystein Dørum mener det som kommer til å treffe næringslivet hardest er formuesskatten og Aps avgiftspakke.

– Færre private arbeidsplasser

NHO-økonomen mener arbeidende kapital som maskiner og fabrikker beskattes for hardt, mens passiv formue som boliger og hytter skattes for lett.

– Dette er feil medisin fra Ap. Å øke skattebyrden er ikke den beste måten å skape nye lønnsomme og varige arbeidsplasser i Norge, sier sjeføkonomen. sier Dørum.

– Mener du at Aps skattepakke skaper færre arbeidsplasser?

– Mest sannsynlig vil det føre til færre jobber i privat sektor enn det ellers ville blitt. På lang sikt vil dette være negativt for jobbmarkedet, sier Dørum.

Aps Marianne Marthinsen mener politikken vil ha motsatt effekt.

Finanspolitisk talsperson for Ap, Marianne Marthinsen, forklarer Aps skattepolitikk

VIDEO: Slik forklarer Ap hvordan de 15 milliardene i skatteøkning skal slå ut.

– Vi mener dette opplegget vil skape flere arbeidsplasser, også i privat sektor. En av effektene med høye inntekter til fellesskapet er at vi kan bruke pengene direkte til å stimulere norsk næringsliv, sier Marthinsen og trekker frem en SSB-rapport (betalt av Ap) som viser at offentlige investeringer er 15 ganger mer effektivt for å skape jobber enn generelle skattekutt.

– Det er noe Trump-aktig over kritikerne av formueskatten

Skatterettseksperten fra BI vil gi hverken NHO-økonomen eller Ap-politikeren rett. Han sier det er umulig å kvantifisere arbeidsplasser.

– Det er umulig å kvantifisere i arbeidsplasser, men på sikt er det ingen tvil om at det gir en negativ virkning som for eksempel har gjort at Sverige forkastet formuesskatten, sier skatterettseksperten fra BI.

LOs sjeføkonom Stein Reegård sier til NRK at kritikerne av formueskatten ikke forholder seg til kunnskap og fakta:

– Det er noe Trump-aktig over dem. Blant relevante fagfolk er det enighet om at formueskatten, tross noen negative sider som de fleste skatter har, men har begrenset betydning for økonomi og verdiskaping. At en professor i jus på BI som Gjems Onstad fremmer kritikk utenfor eget fagområde er ikke noe nytt og bør ikke tillegges vekt, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger