NRK Meny
Normal

NHO spår 22.000 flere arbeidsledige

Oljenedturen i Norge fortsetter, og det verste ligger foran oss. Det spår NHO, som tror at kommende vinter blir den mørkeste tiden for norsk økonomi og at ledigheten stiger.

Tore Ulstein, president i NHO

NHO-president Tore Ulstein og NHOs medlemsbedrifter spår mørkere tider for norsk næringsliv og stigende ledighet.

Foto: NRK

Pessimismen blant NHOs medlemsbedrifter øker.

Ikke siden finanskrisen var på sitt mørkeste i 2008-2009 har forventingene til fremtidig salg og inntjening vært like lav som nå.

Det viser Næringslivets økonomibarometer for 2.kvartal, som NHO legger frem onsdag.

I rapporten skriver NHO, at den lenge varslede lavkonjunkturen i norsk økonomi nå er tydelig, først og fremst på grunn av fallende investeringer i olje- og gassektoren.

Dette er dramatisk. Det vi ser gjennom økonomibarometeret, er at ledigheten ser ut til å øke. For første kvartal 2016 ser vi opp mot 140.000 ledige, sier NHO-president Tore Ulstein til NRK.

Siste publiserte arbeidskraftsundersøkelse fra SSB, viser en ledighet på 118.000 personer for første kvartal (AKU).

Det er først og fremst olje- og gassektoren og leverandørindustrien som blir rammet i følge NHO, og spesielt bedriftene langs vestlandskysten.

– Blir verre hvis regjeringen ikke kommer på banen

Nå etterlyser NHO handling fra regjeringen, for at «de ikke skal komme på hælene».

Johan Castberg

Johan Castberg-feltet i Barentshavet er blant prosjektene hvor investeringsbeslutningen er skjøvet frem i tid, blant annet på grunn av lav oljepris.

Foto: Illustrasjon: Statoil

Næringslivet krever en tiltaksplan fra regjeringen på fem punkter som går på skatt. Aller øverst står kutt i formuesskatten.

Hva frykter dere dersom regjeringen ikke kommer tidsnok på banen?

– Vi frykter at ledigheten øker enda mer, og at den økte ledigheten vil sette seg. Så det er viktig nå at regjeringen viser handlekraft, slik at vi får bremset opp den økte ledigheten så mye som mulig, sier Ulstein.

– Men finansminister Siv Jensen og Finansdepartementet spår at ledigheten blir om lag på dagens nivå også neste år. Hva er det NHOs medlemsbedrifter ser som regjeringen ikke ser?

– De 24.000 bedriftene som er med i Økonomibarometeret er en puls på næringslivet, og det viser en noe mer negativ utvikling enn det vi hadde trodd i utgangspunktet, uttaler NHO-presidenten.

Spår at ledigheten topper ut kommende vinter

Men allerede på vårparten spår NHO at veksten i ledigheten avtar, og har i sine prognoser for 2016 en ledighet på 4,25 prosent i gjennomsnitt.

Til sammenligning spår regjeringen i revidert nasjonalbudsjett en ledighet på 4,1 prosent for 2016, marginalt høyere enn inneværende år.

SSB er mer på linje med NHO, og spår en ledighet på 4,3 prosent neste år, mens Norges Bank er mest optimistisk blant prognosemakerne med et anslag på 4,0 prosent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger