NHO-sjefen i strupen på pilotforeningen

De mest urimelige kravene fra en fagforening i NHOs historie. Slik karakteriserer NHO-leder Kristin Skogen Lund kravene fra Parat og pilotene i Norwegian.

Se Kristin Skogen Lunds tirade mot Parat og pilotene i Norwegian

Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO mener Parat tyner Norwegian i en veldig presset situasjon.

Skogen Lund tar et knallhardt oppgjør med det hun mener er helt urimelige krav fra fagforeningen Parats side i konflikten med Norwegian.

– Vi opplever at vi en fagforening som tyner et selskap i en veldig presset situasjon. Jeg vil gå så langt som til å si at det er en stor utfordring for trepartssamarbeidet i Norge hvis vi får mer av den slags uforsvarlig fagforeningsopptreden, sier Skogen Lund til NRK.

Hun peker på at Norwegian tapte mer enn 1,5 milliarder kroner i fjor, og at luftfartsbransjen er preget av hard internasjonal konkurranse.

– Selskapet har behov for omstilling og kostnadsreduksjon. Bjørn Kjos har strukket seg langt utover det man kan forvente for å komme pilotene i møte. Likevel krever de stillingsgarantier for flere piloter enn det er behov for i et selskap som må redusere bemanningen. I NHOs historie har vi aldri sett tilsvarende urimelige krav.

Truer arbeidsplassene til hele selskapet

Hun sier hun er kraftig provosert over pilotenes krav.

– Pilotene setter også arbeidsplassene til sine kolleger, som kanskje bare tjener en tredel eller halvparten av det pilotene gjør, i fare med det de holder på med. Jeg er fortvilet og håper de snart tar til fornuften, sier Skogen Lund.

NHO-toppen understreker at luftfarten ikke er den første næringen som møter hard internasjonal konkurranse.

– Hadde fagforeningene i industrien holdt på slik som dette, ville vi ikke hatt industri i Norge.

Avviser at kravene er urimelige

Skogen Lund møter døve ører i Parat. De sier partene er i en lovlig arbeidskonflikt der man forhandler om flere elementer.

– Dette er helt urimelige påstander. At dette skal være historisk... Ja, det er 80 år siden hovedavtalen kom i stand, og vi føler at vi kjemper for de samme tingene nå. Noe av det grunnleggende i avtalen er tilknytning til arbeidsgiver, sier forbundsleder Hans Erik Skjæggerud i Parat til NRK.

Hans Erik Skjæggerud i Parat avviser NHOs beskyldninge

Parat-leder Hans Erik Skjæggerud avviser NHOs kritikk.

Han avviser at kravene er urimelige, og legger til at fagforeningen har erkjent at Norwegian er i en krevende økonomisk situasjon.

– Vi har bidratt med millionbeløp for å hjelpe selskapet. Jeg kan ikke med min beste vilje forstå argumentasjonen til Skogen Lund, sier Skjæggerud.

SISTE NYTT

Siste meldinger