NRK Meny
Normal

Her er NHO-lederens bønn til politikerne

Kutt politisk kjekling og start utbygging av samferdselssektoren. Det krever NHO-leder Kristin Skogen Lund av samtlige stortingspartier. Partiene ber motstanderne ta oppfordringen på alvor.

NHO-leder Kristin Skogen Lund

NHO-leder Kristin Skogen Lund etterlyser mindre skyldfordeling og mer handling i samferdselssektoren.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Alle er enige om at vi trenger bedre samferdsel og at dette krever store ressurser over lang tid. Da er det viktig at man er enige om de store prioriteringene og at ikke det veksler fra periode til periode.

Slik utdyper Skogen Lund oppfordringen hun kom med under samferdselsdebatten på Arendalsuka. Der sa hun rett ut at politikerne måtte slutte å kjekle og heller konsentrere seg om gjennomføring av prosjekter.

NHO: – Det kommer en særinteresse her og en der

– Det er slik at verken planer eller penger som er bevilget i seg selv har noen verdi før veien, skinnegangen eller havnen faktisk ligger der. Det er da det har verdi, sier NHO-lederen.

Og hverken Ap, Høyre eller Frp gikk fri av kritikken. Skogen Lund poengterte nemlig at store samferdselsprosjekter strekker seg over et lengere tidsrom enn de fire årene mellom to stortingsvalg.

– Jeg tror noe av årsaken til at det har blitt slik handler litt om at politikken kanskje blir litt mye styrt av at man legger en plan, så skal man bevilge noen penger, også gjøres det med for korte intervaller. Så skifter prioriteringene litt, også skifter maktforholdene litt, også kommer det en særinteresse her og en særinteresse der, så blir det som det blir; et lappeteppe. Samferdsel bygges ut over tid, kanskje flere tiår, og da må dette ses tverrpolitisk hvis det skal bli veldig bra, sier Skogen Lund.

Det er både Ap, Frp og Høyre enige i.

Ihvertfall i teorien.

Frp: – Stem oss hvis du vil ha mer vei og jernbane

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Ketil Solvik-Olsen (Frp) ber folk stemme på ham dersom de ønsker mer samferdsel.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har følgende kommentar til Skogen Lunds oppfordring:

– Det regjeringen holder på med på vei og jernbane er langsiktig og strekker seg over mer enn fire år. Der har vi heldigvis fått til et godt samarbeid med Venstre og KrF som gjør at vi har stortingsflertall til å satse på de prosjektene som vi ønsker. Men det blir en fortsatt diskusjon med Arbeiderpartiet når de sår tvil om alle de veisatsingene denne regjeringen vil ha. Ofte vil opposisjonen ha mer til samferdsel enn regjeringen. Her får vi kritikk for å ville for mye.

Og der illustrerer du også grunnlaget for kritikken til Skogen Lund. Alle peker på og kritiserer de andre, og kjeklingen er i full gang?

– Diskusjonen vil være på hvor mye vi skal gjøre. Vi vil mer enn Arbeiderpartiet. De som vil ha mer til vei og bane må stemme på dagens regjeringspartier. De som vil ha noe annet får stemme på de andre, sier Solvik-Olsen.

Han understreker også at han mener det må gå an å både diskutere politikk, og samtidig ikke la det lamme gjennomføringen av samferdselsprosjekter.

Høyre: – Håper Ap tar med oppfordringen hjem

Linda Hofstad Helleland (H)

Linda Hofstad Helleland (H) håper Arbeiderpartiet tar oppfordringen fra NHO på alvor.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Lederen i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Linda Hofstad Helleland (H), er helt enig i oppfordringen til Skogen Lund.

– Hun har helt rett, og jeg håper at Arbeiderpartiet tar den oppfordringen med seg hjem og tenker grundig over den og snur i synet på forslagene som kommer fra regjeringen slik at vi kan få mer vei og bane for de pengene vi bruker i samferdselssektoren.

Og der illustrerer du grunnlaget for kritikken til Skogen Lund, at alle peker på noen andre og sier at det er de som har skylden?

– Nå har vi kommet med forslag, og Arbeiderpartiet har nesten ikke kommet med noen forslag. Samtidig er de mot alt vi har foreslått. Den kritikken er på sin plass. Så håper jeg at de bidrar mer så det ikke kun blir KrF og Venstre som ønsker at noe skal skje i samferdselssektoren, sier Hofstad Helleland.

Hun sier hun tror Stortinget skal kunne samle seg og legge politiske kjepphester til side slik Skogen Lund har bedt om.

– Heldigvis har vi Venstre og KrF i Stortinget som er veldig konstruktive og som ønsker å få resultater på dette området, sier transportkomitelederen.

Ap: – Kjeklingen går på hva de mener vi har gjort

Transportpolitisk talsperson Eirin Sund i Arbeiderpartiet

Eirin Sund i Arbeiderpartiet sier kjeklingen med regjeringspartiene går å hva Høyre og Frp mener Arbeiderpartiet har gjort i regjering.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Transportpolitisk talsperson Eirin Sund (Ap) mener NHO-lederens oppfordring er god.

– Samtidig opplever jeg at kjeklingen går mer på hva komiteleder Helleland og samferdselsminister Solvik-Olsen mener at den rødgrønne regjeringen faktisk gjorde da vi styrte. Det handler også om hva de kommer til å ha handlekraft til å gjøre fremover. I all hovedsak er det mange ting vi er enige om, men de vil gjøre noen grep som vi er uenige i, og det er greit. Målet om mest mulig vei og jernbane er det som er viktigst for Arbeiderpartiet.

Hun er klar på at man ikke kommer til å unngå kjekling også i fremtiden.

– Når regjeringen ønsker å bygge vei med Offentlig-Privat-samarbeid (OPS), som er å kjøpe vei på kreditt som fremtidige generasjoner skal betale, så er det noe vi ikke vil være med på. Her er det ideologiske forskjeller, men jeg føler at kjeklingen går på hva vi gjorde i den forrige regjeringen og hva de mener de har klart å gjøre til nå.

Og mens dere står og kjekler står næringslivet i veikanten og på perrongen og gråter?

– Næringslivet roser både satsingen den rødgrønne regjeringens satsing på vei og bane, og de har store forventninger til den nye regjeringen. Jeg tror det er lurt å høre på Skogen Lund og få gjort det som er til det beste for landet både på bane og vei, så forskjellene er kanskje ikke så store som det kanskje høres ut som når vi krangler, sier Sund.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger