NRK Meny
Normal

Slik vil NHO lage nye bykommuner

NHO vil slå sammen kommunene rundt de største byene i landet. Bodøregionen blir den nye kommunen Salten, mens Stavangerregionens syv kommuner smeltessammen til Nord-Jæren. Lokalt er ikke alle like begeistret.

Thorvald Gabrielsen

Thorvald Gabrielsen er ikke overbevist om at Sandnes bør slå seg sammen med Stavanger. Men kommunesammenslåing er han for.

Foto: Kjersti Hetland

– Jeg synes det er tull, og Sandnes bør gå sørover. Vi kan ikke ha noe med Stavanger å gjøre, sier Thorvald Gabrielsen til NRK.

Han står i matbutikken i Sandnes, og har nettopp fått høre om NHOs nye forslag til kommunekart. I forslaget har kommunen hans, Sandnes, smeltet inn sammen med seks andre kommuner nord for grensen. Den nye kommunen har fått arbeidstittelen Nord-Jæren.

– Jeg har sansen for kommunesammenslåing altså, men ikke med Stavanger. Det blir bare feil, sier Gabrielsen.

– Sammenslåing bør skje nær bysentra

Men der sandnesgauken Gabrielsen vil sørover mot Jæren, så mener NHO at kommuner som Sandnes bør vende nesen mot største, og nærmeste bysentrum.

Sandnes bør derfor se mot Stavanger, mener NHO. Men også rundt Bergen, Bodø, Drammen, Moss, Oslo og Skien bør det skje noe, mener Kristin Skogen Lund i NHO.

Kristin Skogen Lund

Kristin Skogen Lund kommer med en hel rekke konkrete forslag for hvordan kommunekartet kan tegnes rundt flere storbyer i Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Når områdene er så oppdelt og fragmenterte som de er nå, så får man ikke en god helhet. Derfor er det viktigst å starte nær de store bysentraene, sier Lund.

Hun peker på helhetlig planlegging av skoleutbygging, boligutbygging, kollektivtransport og næringsliv som grunnen til at de når har laget en rekke eksempler på hvordan ser for seg kommunesammenlåsing helt konkret.

Dette er de første forslagene om storbykommuner fra NHO:

  • Bergensregionen: Bergen, Askøy, Øygarden, Fjell, Sund, Austevoll, Os, Osterøy, Samnanger, Fusa og Vaksdal.
  • Oslo/Akershus: 23 kommuner blir til fem, Oslo, Akershus vest (Bærum og Asker), Øvre Romerike (Hurdal, Eidsvoll, Nannestad, Gjerdrum, Ullensaker og Nes), Nedre Romerike (Nittedal, Skedsmo, Lørenskog, Rælingen, Fet, Sørum og Aurskog-Høland), Follo (Ski, Ås, Vestby, Enebakk, Frogn, Oppegård og Nesodden).
  • Mosseregionen: Moss, Rygge, Råde, Våler.
  • Grenland: Porsgrunn, Skien, Bamble, Siljan, Kragerø og Drangedal.
  • Drammensregionen: Drammen, Lier, Nedre Eiker, Øvre Eiker, Røyken, Hurum, Svelvik og Sande.
  • Saltenregionen: Beiarn, Bodø, Fausek, Gildeskål, Hamarøy, Saltdal, steigen, Sørfold, Meløy, Værøy og Røst.
  • Nord-Jæren: Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Kvitsøy, Finnøy og Rennesøy.

– Må finne sammen på egen hånd

Ragnar Langbak

Ragnar Langbak synes ikke forslaget fra NHO om storkommunen Nord-Jæren er så galt.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Det er felles bo- og arbeidsmarkeder på tvers av kommunegrenser som er en av hoveddriverne for at NHO nå kommer med et av de første konkrete forslagene når det gjelder kommunesammenslåing rundt om i ulike regioner.

Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, ønsker forslagene velkommen, men sier det er kommunene selv som må sitte i førersetet.

– Jeg synes det er veldig bra at næringslivet ser behov for en kommunereform. Vi vet at byregionene vokser, men jeg er veldig opptatt av at det skal være gode lokale prosesser i kommunene, sier Sanner.

Kommunalminister Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Lier kommune kan i NHOs scenario plutselig bli en del av storkommunen Drammensregionen. Det gjør ikke ordfører hele Justad så mye.

– Jeg tenker at nå skal vi være åpne for alle muligheter, sier Justad.

– Bra noen tar tak

Og tilbake i Rogaland er det ikke bare negativitet å spore. Både på Rennesøy og i Sandnes begynner realiteten om at kommunegrensene ikke er hugget i stein, å slå inn.

– Jeg ser positivt på det. Vi er en så liten kommune med for dårlig tilbud, så blir vi større får vi sikkert et bedre tilbud, sier Ragnar Langbakke.

NHO har forankret forslaget sitt hos sine femten lokallag forteller Lund, og selv om det av og til kan være noe motstand til forslag fra Oslo-gryten rundt om i landet, så mener Langbakke at det i dette tilfellet kan være like så greit.

– En plass må man jo starte. Politikerene her tar ikke tak, det er best at noen tar tak og får det gjort, sier Langbakke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger