Hopp til innhold

NHO forsvarer nøkkelhullsordningen

– Beregninger viser at dersom forbrukerne velger kun nøkkelhullsmerkede produkter, er det mulig å nå myndighetenes mål om inntak av kostfiber og maksimalt energiinntak fra mettet fett, sier Gaute Lenvik i NHO.

Pøler og pålegg

NHO forsvarer ordningen med nøkkelhullsmerking av matvarer.

Foto: Maria Elsness, NRK / ScanStock (illustrasjonsfoto)

Lenvik, som er direktør for nærings- og matpolitikk i NHO Mat og Drikke, kritiserer Legeforeningen og Forbrukerrådet for å forvirre forbrukerne, når de sår tvil om nøkkelhullsordningen.

– Mat- og drikkeindustrien i Norge ønsker å legge myndighetenes langsiktige kostholdsråd til grunn. De langsiktige kostholdsrådene er basert på vitenskapelige fakta som er satt inn i et norsk forbruksmønster. Vi er derfor mer enn spørrende til at Forbrukerrådet sår tvil om disse og skaper usikkerhet rundt de lange linjene, sier Lenvik til NRK.

– Forvirrende utspill

Gaute Lenvik

Gaute Lenvik er direktør for nærings- og matpolitikk i NHO Mat og Drikke.

Foto: Magnus Stokka

Han er bekymret for at utspillene fra Legeforeningen og Forbrukerrådet forvirrer mer enn de klargjør saken. Han ser ikke at innføring av flere ordninger, for eksempel trafikklys, er egnet til å gi forbrukerne mer informerte valg.

Det var onsdag at NHO og Forbrukerrådet gikk ut med kritikk av nøkkelhullsordningen, som de mener er for lite treffsikker . Forbrukerrådet ønsker å merke usunne produkter med for eksempel et rødt trafikklys, mens Legeforeningen mener at nøkkelhullsordningen i noen tilfeller er direkte misvisende.

Kreftfremkallende kjøttvarer er nøkkelhullmerket

Dette skjer etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) la mandag fram en studie som slår fast at prosessert kjøtt som bacon, skinke, pølser og hamburger er kreftframkallende. Dette er første gang matvarer blir plassert i denne kategorien, sammen med tobakk, alkohol og arsenikk.

Så mye kjøtt kan du trygt spise

– Myndighetenes råd

NHO Mat og Drikke er opptatt av at før den langsiktige forskningen kan bidra med nye fakta om kosthold og de nasjonale kostholdsrådene, så stiller de seg bak myndighetenes råd.

– Vi oppfordrer våre samarbeidspartnere i Forbrukerrådet og andre sentrale interesseorganisasjoner om å bidra til at forbrukerne på lettest mulig måte kan ta sine valg basert på de nasjonale kostholdsrådene, avslutter Gaute Lenvik.

Også Helsedirektoratet mener at nøkkelhullsordningen fungerer.

Tabloide pølsetall skremmer

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger