– Noen må tørre å tøye strikken

Regjeringen avlyser flere av NHOs skoleforslag. – Noen må tørre å tøye strikken langt og legge lista høyt, svarer NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Kristin Skogen Lund og Torbjørn Røe Isaksen om norsk skole.

ENIG OG UENIG: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møttes til debatt på NRK.no onsdag. Jarle Roheim Håkonsen ledet debatten.

Klokken 12.15 onsdag møtte hun kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til direktedebatt om hva som må til for å gjøre norsk skole bedre.

Før næringslivstoppene samlet seg i Operaen i Oslo i dag har Næringslivets hovedorganisasjon lanserte en rekke omfattende forslag:

  • Prestasjonslønn for lærere.
  • Barnehage for alle femåringer.
  • En tredje vei med et praktisk alternativ til videregående skole.
  • Bedre dimensjonering av høyere utdanning.

Men flere av forslagene skytes ned av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Nei til obligatorisk barnehage

Han sier til NRK.no at det er uaktuelt for regjeringen å innføre obligatorisk barnehage for alle femåringer.

– Vi kommer ikke til å tvinge foreldre til å sende barn i barnehage. Men jeg er veldig enig i at barnehagen må være en arena for læring, men da som læring gjennom lek.

Forslaget om prestasjonslønn for lærere får heller ikke gehør hos Røe Isaksen. Han viser til at kommuner allerede i dag kan bruke lønn som virkemiddel, og sier han ikke vil blande seg inn i lønnsforhandlingene mellom partene.

– Jeg er veldig for at gode lærere skal få god lønn, men jeg kaster meg ikke på forslaget om prestasjonslønn. Vi skal snakke med partene i arbeidslivet om karriereveier, sa Røe Isaksen under debatten.

Han sier også at det er uaktuelt at staten skal blande seg inn i hvilke fag universiteter rundt om i landet skal tilby.

– Vi kan ikke sitte i Kunnskapsdepartementet og detaljstyre hvilke fag Universitetet i Bergen, for eksempel, skal tilby. Men selvfølgelig må utdanningsinstitusjonene tenke på hva næringslivet trenger, sier Røe Isaksen.

Men forslaget om den tredje veien – der elever kan gå rett inn i arbeidslivet for å få praksiserfaring – blir bedre mottatt.

– Forslaget deres om et praksisløp for de som dropper ut av videregående skole er absolutt verdt å se videre på, sier han til NRK.no.

NHO mener kritikerne misforstår

Kristin Skogen Lund lar seg ikke provosere av at regjeringen allerede nå setter foten ned for mange av forslagene de kommer med.

– Vi har forståelse for at regjeringen har mange oppgaver, og at de må prioritere. Men noen må tørre å tøye strikken og legge lista høyt, sa hun i debatten med kunnskapsministeren.

Men når NRK spør hva hun synes om at statsråden ikke liker prestasjonslønn, svarer hun at mange har misforstått hva forslaget går ut på.

– Det vi sier er at det bør lønne seg å være god, også som lærer. Hvordan dette skal belønnes og anerkjennes, det må andre finne ut av og stå for. Vi er opptatt av at de beste ikke finner veien ut av klasserommet fordi det ikke er belønningssystemer og karrieremuligheter på plass, sier Skogen Lund til NRK.no.

– Mener NHO at et system med prestasjonslønn er et viktigere tiltak enn regjeringens storsatsning på etterutdanning for lærere?

– Nei, nå må vi holde tungen rett i munnen. Jeg tror at det aller viktigste er å ha gode karriereveier og muligheter for de gode lærerne Det vil gjøre det mer attraktivt å søke seg til yrket og søke seg til yrket for de gode lærerne. Så mener vi også at det må bli mulig å belønne prestasjon, men da ved at noen får høyere lønnsøkninger enn andre, svarer Skogen Lund.

SISTE NYTT

Siste meldinger