Normal

NHO ber regjeringen bremse oljepengebruken

Det lysner så smått i i den økonomiske tunnelen, og den kraftige offentlige pengebruken begynner å virke. Nå er det på tide å skru igjen oljepengekrana, mener NHO.

Dag Aarnes, avdelingsdirektør i NHO

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO ser lyspunkter i norsk økonomi til tross for at økonomien fortsatt er i lavkonjunktur.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

NHOs andre kvartalsrapport for 2016 viser at Norsk økonomi trolig er i ferd med å nå et vendepunkt.

Optimismen øker blant landets bedrifter. Det samme har andre undersøkelser vist den siste tiden.

Bygg- og anleggsbransjen, reiseliv og fisk og havbruk er næringene som har den mest positive vurderingen av markedet og markedsutsiktene.

Den positive utviklingen gjør at økonomien trenger mindre drahjelp, mener NHO.

– Statsbudsjettet for 2017 bør stimulere økonomien langt mindre enn det 2016-budsjettet gjør, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO.

- Vi må ikke gå fra å bli oljedominert til å bli offentlig sektor-dominert.

Dag Aarnes, avdelingsdirektør NHO

Han tar ikke til orde for å strupe bruken av oljepenger, men vil den kraftige veksten i oljepengebruken til livs.

Frykter at offentlig pengebruk skviser privat sektor

– Ikke kutt i pengebruken i den forstand, men en noe lavere vekst i utgiftene tror vi vil være fornuftig for økonomien, sier Aarnes.

Siv Jensen

- For tidlig å si hvordan utviklingen blir, sier finansminister Siv Jensen. Hun venter på oppdaterte anslag fra embetsverket før arbeidet med statsbudsjettet til høsten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

NHO frykter at en for kraftig offentlig pengebruk skviser privat næringsliv slik at det ikke blir rom for at privat sektor kan vokse tilstrekkelig, fordi det offentlige tiltrekker seg for mange ledige hender.

LOs sjeføkonom Stein Reegård er langt på vei enig med NHO.

– Jeg er enig med NHO i at svekkelsen i kronekursen og den lave renta har begynt å virke, og at det tilsier lavere oljepengebruk i tiden fremover, sier han.

– Mye ledig kapasitet

Men frykter du at man kan komme i den situasjonen at offentlig sektor legger for stort beslag på den ledige arbeidskraften, slik at omstilling blir vanskeligere?

– Ja, hvis man innretter budsjettet feil kan jo det skje, men i øyeblikket er det så pass mye ledig kapasitet, og jobbveksten har vært så svak i forhold til befolkningsveksten, så det skal være mye å gå på der, sier Reegård.

Finansminister Siv Jensen sier til NRK at det er lyspunkter i norsk økonomi.

– Men det er er for tidlig å konkludere. Vi vil få oppdaterte prognoser når regjeringen skal gjøre ferdig statsudsjettet for 2017. Det er for tidlig å si noe om hvordan utviklingen blir, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger