Hopp til innhold

Nettselskapet Linea kaller utsetting av nettleiemodellen for politisk «hestehandel»

Flere nettselskaper melder at de vil utsette innføringen av den nye nettleiemodellen. Nettselskapet Linea på Helgeland kaller snuoperasjonen fra regjeringen for politisk «hestehandel».

Strømskap
Foto: Aud Darrud / NRK

Etter at stortingsflertallet informerte om at den nye nettleiemodellen blir utsatt til våren, har flere strømleverandører meldt at de vil følge opp vedtaket og utsette prosessen.

Den nye nettleiemodellen skulle etter planen innføres 1. januar, men fredag utsatte Ap, Sp og SV planene.

Energi Norge mente at dette ville bli vanskelig, men allerede kort tid etter at avgjørelsen ble kjent meldte flere strømleverandører at de ville følge opp vedtaket og utsette prosessen.

Det er opp til hvert enkelt selskap om en utsettelse lar seg gjennomføre.

– Utsettelsen kom fem over tolv, og er komplisert. Det er store mengder kundedata som skal tilbake i en modell som ikke finnes lengre. Flere selskap har klart å finne løsninger, sier administrerende direktør i Energi Norge, Knut Kroepelien til NRK.

Han mener utsettelsen er veldig uheldig.

– Det som er viktig for meg å få frem er at denne utsettelsen er veldig uheldig. Det gjør at vi fortsatt får en urettferdig fordeling av nettleien mellom kunder som har lavt og jevnt forbruk og de som har høyt forbruk, sier Kroepelien.

Ordningen omfatter blant annet en ny «rushtidsavgift» på strøm, som skal bidra til at forbruket flates ut, og at kapasiteten i strømnettet blir utnyttes bedre.

– Denne ordningen har skapt stor usikkerhet hos mange. Avtalen er at den ikke skal innføres våren 2022, så kommer SV til å jobbe videre for at den nye ordningen ikke blir noe av, sa SVs Lars Haltbrekken fredag.

«Hestehandel»

Nettselskapet på Helgeland Linea er et av mange selskap som har valgt å utsette ny nettleiemodell inntil videre. Selskapet har jobbet med den nye modellen i mange år.

– Jeg syntes snuoperasjonen som skjedde fredag var veldig overraskende. Dette har vi jobbet med i mange år. Vi har gjort beregninger og funnet at den nye modellen ville gitt mer rettferdighet, sier daglig leder i Linea Steinar Benum til NRK.

I pressemeldingen blir snuoperasjonen fra stortingsflertallet omtalt som en politisk «hestehandel».

– Vi blir solgt ut i forbindelse med at vi har høye strømpriser, uten at det sett på hva som faktisk skjer i nettbransjen. Vi sitter med en politisk hestehandel, sier Benum.

Steinar Benum er daglig leder i nettselskapet Linea på Helgeland

Steinar Benum er daglig leder i nettselskapet Linea på Helgeland

Foto: Linea AS

Beholder dagens nettleie

Nettselskapet Elvia, som har 940.000 kunder, sier at dette ikke er enkelt parallelt med å sikre gjennomføringen av regjeringens strømpakke-støtte til kundene, melder NTB.

– Men etter stortingsflertallets anmodning fredag om å utsette innføringen, så innretter vi oss etter dette. Vi beholder derfor dagens nettleiemodell for privatkunder og små næringskunder inntil videre, sier Elvias administrerende direktør Trond Skjellerud i en pressemelding.

Han understreker imidlertid at de fortsatt mener at den nye nettleiemodellen er viktig og riktig, og at den vil komme kundene til gode i form av lavest mulig nettleie på sikt.

Elvia informerer om at siden det kun er dager igjen til årsskiftet vil selskapet videreføre dagens struktur og dagens nettleiepriser. De rekker dermed ikke å justere for den varslede prisøkningen, som selskapet understreker at dreier om økte driftskostnader ved elnettet og ikke modellvalget. Det vil derfor komme en prisøkning noe senere.

– Innretter oss

Blant selskapene har varslet at de vil utsette, er Lnett i Rogaland, Haugaland Kraft Nett og Lofot Kraft, Elmea, Norgesnett, Agder Energi Nett og Tensio i Trøndelag.

Tensio melder at det likevel blir en prisreduksjon for deres kunder fra 1. januar, som skyldes at Stortinget før jul og har vedtatt reduksjoner i forbruksavgiften på elavgiften.

Alle tre største nettleieselskapene i Møre og Romsdal, Mørenett, Elinett og Neas har også varslet at de vil utsette den nye nettleiemodellen.

– Vi har respekt for de vedtakene som stortinget tar, og vi gjør det vi kan for å innrette oss etter det. Etter å ha jobbet med dette siden fredag, så ser vi at får til dette, sier administrerende direktør i Mørenett, Rune Kiperberg til NRK.

På et ekstraordinært styremøte mandag valgte også nettselskapet Lede med over 200.000 kunder i Vestfold og Telemark og imøtekomme regjeringens ønske.

– Dette rammer først og fremst strømkundene, sier administrerende direktør i Lede AS, Øivind Askvik.

Administrerende direktør i Lede AS, Øivind Askvik.

Administrerende direktør i Lede AS, Øivind Askvik.

Foto: Kjersti Haugen / Lede AS

Overrasket

På Vestlandet har styret i BKK Nett besluttet å ikke innføre ny nettleiemodell fra årsskiftet. De er også overrasket over snuoperasjonen til regjeringen.

– Dette ble stoppet i Stortinget i tolvte time, etter at vi har informert 260 000 kunder om den nye modellen, og brukt store ressurser på å tilrettelegge for den, sier adm. direktør Ketil Tømmernes, i en pressemelding.

AKTUELT NÅ