Hopp til innhold

Gutt med Downs syndrom misbrukt i usanne terrormeldinger

I timene etter terrorangrepet mot Manchester Arena florerte det med usanne meldinger på sosiale medier. Noen hevdet denne gutten fra en tre år gammel reklame var savnet etter konserten.

Twitter

Gutten på bildet er ikke lillebror Frank, som Twitter-meldingen til venstre hevder, men hentet fra en kampanje for klær designet for folk med Downs syndrom fra 2014 (til høyre).

Foto: Twitter

Mange etterlyste sine kjære på sosiale medier som Twitter etter angrepet, i håp om at noen ville kjenne dem igjen.

Men blant etterlysningene var det også mange falske meldinger. Blant dem bildet av en gutt med Downs syndrom. Bildet har ingenting med angrepet å gjøre, men stammer fra en reklame for klær spesialdesignet for folk med Downs syndrom fra 2014, skriver Buzzfeed.

Brukte gammelt Grande-bilde

Også et bilde av Ariana Grande ble feilaktig knyttet opp til angrepet. Bildet, som tilsynelatende viser popstjernen med blod i ansiktet, er fra innspillingen av filmen Scream Queens i 2015 og har ingenting med angrepet å gjøre.

Angrepet skjedde etter at Grande hadde gått av scenen, og artisten ble ikke såret.

Laster Twitter-innhold

Slikt gjenbruk av gamle bilder kan enkelt avkreftes ved å gjøre et bildesøk hos tjenester som Google eller TinEye, men meldingene kan likevel spre seg raskt gjennom delinger på sosiale medier.

Usant om hoteller og sykehus

En påstand om at rundt 50 barn som hadde kommet bort fra sine foreldre, var innlosjert på et Holiday Inn-hotell i Manchester, ble også spredt på Twitter, og ble gjengitt av en rekke aviser og andre medier – også NRK.

Foreldre som ikke hadde fått kontakt med barna sine, ble oppfordret til å ta kontakt. Men selv om hotellet bisto i aksjonen, avkrefter de at de hadde barn uten foreldre hos seg.

– Dette er feil. Våre hoteller bisto politiet gjennom natten, men vi hadde ingen grupper med barn uten foreldre på vårt hotell, sier en talsperson for hotellkjeden.

Rykter om en væpnet mann ved et sykehus i Oldham utenfor Manchester ble også gjengitt av etablerte medier etter å ha blitt spredt på Twitter. Politiet aksjonerte ved sykehuset, men avkrefter ryktene.

Daily Express var blant mediene som meldte dette, men som senere har rettet opp feilen.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ