Hopp til innhold

Snart kan du få morfin på døra

I løpet av året kan du bestille reseptpliktig medisin på nettet og få det levert hjem. Ti aktører står klare når nettapotekene snart åpner.

Kompletts kube

I den såkalte kuben hos Komplett henter roboter varer som er bestilt av nettkunder. Et likt system vil Komplett Apotek ta i bruk når helsemyndighetene ferdigstiller dataløsningen som nettapotekene skal bruke.

På et industriområde i Sandefjord ligger Norges dårligst besøkte apotek. En betalingsterminal på en naken skranke, helt tomme vegger og ikke en paracet å se. Komplett Apotek har siden åpningen i november ikke hatt en eneste kunde i dette lokalet.

– Det kommer nok ikke til å være så mange mennesker her, smiler daglig leder for Komplett Apotek Geir Eide.

Fysisk apotek

Daglig leder Geir Eide (t.v.) og driftsdirektør Stig Henning Pedersen poserer bak skranken ved det spartansk innredede apoteket Komplett Apotek har åpnet. Siden åpning i november har det ikke vært en eneste kunde her. Men lovverket sier at selskap som driver nettapotek, også må ha et fysisk apotek.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Vil bli størst i Norge

Komplett har åpnet apoteket fordi loven krever det. Et selskap som skal drive fullverdig nettapotek, må også ha et fysisk apotek.

– Vi har som mål å bli landets største nettapotek. Og det i løpet av veldig kort tid, sier Eide.

Det er snart to år siden Stortinget åpnet for nettapotek, og ved nyttår ble det formelt lovlig å selge og sende reseptpliktige medisiner over nett. Men myndighetenes datatekniske løsning er ennå ikke på plass.

Først når du som pasient får anledning til å dele din e-resept på nettet, vil nettapotekene fungere for fullt.

Komplett overvåking

Her overvåkes robotene som henter varer i Kompletts kube.

– Vi har god kompetanse på logistikk, også har vi ansatt mange farmasøyter. Den miksen tror vi vil bli veldig bra, sier Eide.

Kan bli billigere medisiner

Også kjente apotekkjeder som Vitusapotek, Apotek1 og Boots har registrert seg som nettapotek hos Legemiddelverket. Totalt vil ti aktører inn i markedet for reseptpliktige medisiner på nettet.

– Det blir et verdifullt tilbud til de som ønsker å få legemidlene sine på denne måten, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen.

Han tror nettapotekene vil forenkle hverdagen til folk og at kundene vil nyte godt av økt konkurranse.

Steinar Madsen om nettapotek

– Det blir antakelig konkurranse på to områder. Det ene er god service, at man kan gi informasjon om legemidlene, og ha farmasøyter som kan svare på spørsmål. Så blir det også kanskje konkurranse på pris etter hvert, sier Madsen.

Frykter forgiftning

Det er det nyopprettede Direktoratet for e-helse som utarbeider den datatekniske løsningen for hvordan nettapotek skal fungere. Ifølge planen skal nettapotekene lanseres i november.

Farmasiforbundet frykter at nettapotekene ikke er godt nok utredet.

– Vi er ikke mot nettapotek, men vi ønsker å kvalitetssikre at pasienten og kunden får en så god informasjon som mulig når det gjelder pasientsikkerhet, sier leder i forbundet Irene Hope.

Irene Hope

Irene Hope, leder i Farmasiforbundet, er positiv til nettapotek, men frykter at ordningen ikke er godt nok utredet og at konsekvensen kan bli feilbruk av medisiner. Her besøker hun nettbutikken til Vitusapotek.

Foto: Fredrik Lauritzen

Hun er redd konsekvensene dersom kommunikasjonen mellom kunden og den apotekansatte forsvinner.

– Det kan føre til feilbruk, og konsekvenser av feilbruk av legemidler kan for eksempel bli forgiftninger, sier Hope.

Når nettsalget av kommer i gang, vil du trolig kunne velge å få legemidlene levert på døra eller til nærmeste butikk. Helsedepartementet anser postkasser som uegnet leveringssted.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger