– De bomber oss med trafikk

Dataaktivister gjorde alvor av sine trusler og rammet Arbeiderpartiets landsmøte på nett i dag.

Origo
Foto: Origo.no

På Arbeiderpartiets facebook-side gikk følgende melding ut torsdag:

"Noen forsøker å hindre Arbeiderpartiet med å gjennomføre vårt landsmøte på nett ved å angripe våre nettsider. Dette er udemokratiske handlinger vi tar avstand fra. Vi oppfordrer alle som er interessert i å følge landsmøtet vårt live til å gjøre dette via Arbeiderpartiets og våre politikeres Facebooksider. Vi starter nett-tv sendinger fra klokken 13.00."

Ville ramme landsmøtet

Bare minutter før partileder Jens Stoltenberg åpnet Arbeiderpartiets landsmøte torsdag, gjorde aktivistgruppen Anonymous alvor av sin trussel om å hindre den direkte nettoverføringen fra landsmøtet i Oslo.

– Det varslede angrepet har slått til, ja, bekrefter Aps kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen til NRK.

– Men vi har streamet all underholdning over facebook, sier Gulbrandsen, som tror de snart har alt under kontroll.

Hun sier hun har fått tilbakemelding på at flere personer følger landsmøtet direkte på facebook, men har ingen tall på hvor mange det er snakk om.

Varslet per e-post

Angrepet kommer i kjølvannet av at Arbeiderpartiet sammen med Høyre sørget for at Datalagringsdirektivet ble vedtatt på Stortinget tidligere i uken.

Onsdag satte dataktivistene nettsidene til Arbeiderpartiet og Høyre ute av spill. Store mengder data ble sendt for å overbelaste serverne til partiene, men onsdag ettermiddag var begge sidene oppe igjen.

Gruppen varslet ifølge Dagbladet.no at den ville trappe opp innsatsen mot Arbeiderpartiet til landsmøteåpningen klokken 13.

LES MER: Ap og Høyre utsatt for hackerangrep

Rammer også flere aviser

– De bomber oss med trafikk. Angrepene startet i natt, bekrefter daglig leder for Apressens nettsamfunn Origo, Øyvind Rostad.

Han forteller at flere av deres kunder har meldt fra om at nettjenestene deres har problemer. Blant annet skal både Telemarksavisa og Romerikes Blad ha blitt angrepet.

Rostad understreker at det ikke er selve nettavisene som oppleves som om de ligger nede, men avisenes kommentarfelt og andre tjenester som de bruker for å ha en dialog med leserne.

– Ikke uventet

Øyvind Rostad

Daglig leder for Origo, Øyvind Rostad, sier de forsøtke å forberede seg mot eventuelle hackerangrep på forhånd.

Foto: Origo

– Det er jo kjipt. Våre teknikere arbeider med å identifisere og stenge ip-adresser for å unngå at serverne går ned, sier Rostad.

Han sier angrepet ikke kommer uventet.

– Vi antar at målet er å ramme Arbeiderpartiets landsmøte og portalen mittarbeiderparti.no som følge av Datalagringsdirektvet, sier Rostad, og legger til at det likevel er vanskelig å skulle forberede seg på slike angrep i forkant.

Klokken 15.30 hadde Arbeiderpartiet fått kontroll med problemen på sine hjemmesider. Disse fremstår nå som normalt.

SISTE NYTT

Siste meldinger