NRK Meny
Normal

Nesten identisk lønnsutvikling

Unio sier de ikke kan godta at lønnsgapet fortsetter å øke. Samtidig viser SSB nær lik lønnsutvikling mellom offentlig ansatte og industrien. – Avhenger av definisjonen, sier streikelederen.

Streikevakter utenfor politihuset på Grønland

Lønnsutviklingen i offentlig sektor og industrien har vært nesten identisk

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi kan ikke godta at lønnsgapet til privat sektor fortsetter å øke.

Streikeleder Arne Johannessen i Unio stat sier det på egne hjemmesider. At han og medlemmene hans ikke kan godta at lønnsgapet fortsetter å øke.

Det er en sannhet med modifikasjoner. Tall fra Statistisk Sentralbyrå forteller nemlig en litt annen historie.

De forteller at statsansatte har hatt nesten nøyaktig lik lønnsutvikling som privat næringsliv.

Her er lønnsutviklingen

Ifølge beregninger fra SSB har gjort hadde norsk industri en lønnsutvikling på gjennomsnittlig 4,3 prosent per år fra 2001 til 2005. Fra 2006 til 2011 var utviklingen på 4,9 prosent.

Tilsvarende tall for statsansatte er 4,4 og 5,0 prosent årlig. Ansatte i helseforetakene har hatt en utvikling på 4,4 prosent per år i første periode, og 4,8 prosent i andre periode, og kommunalt ansatte på 4,3 og 4,8 prosent.

Unntaket er undervisningspersonell i kommunen.

For til tross for at de hadde en årlig lønnsutvikling på 4,5 prosent de fem første årene i perioden, har de falt etter de fem siste årene.

Da viser beregningen en lønnsvekst på 4,3 prosent per år. Det er 0,7 prosentpoeng bak statsansatte og 0,6 prosentpoeng bak industrien hver eneste år i fem år.

– Kommer an på hva du vurderer

Streikegeneral Johannessen sier lønnsutvikling kan regnes på flere måter.

– Vi kan se på tallene for lønnsforskjell mellom stat og privat sektor. Da får vi andre svar. Det som imidlertid er helt entydig er at kompetanse, kunnskap og utdanning blir dårlig verdsatt i offentlig sektor, sier Johannessen.

Han sier også at det ikke har vært noen kontakt mellom partene i streiken.

Dermed står partene fortsatt på sitt til tross for at forskjellen mellom siste krav og siste tilbud utgjør i overkant av tre kroner dagen for de offentlig ansatte.

Det siste kravet fra de ansatte var på 4,25 prosents lønnsøkning, mens det siste tilbudet fra staten lå på 3,96 prosent.

Det er en forskjell på 0,29 prosentpoeng.

Dersom en gjennomsnittlig lærer, politi eller barnehageansatt tjener 400 000 kroner i året utgjør forskjellen mellom krav og tilbud 1.160 kroner per år.

Før skatt.

Liten avstand

Dersom vanlig skattetrekk er 36 prosent ender du opp med 742,40 kroner i året eller 3,23 kroner for hver av de rundt 230 arbeidsdagene som utgjør et normalt arbeidsår.

Tjener gjennomsnittsansatte 500 000 blir tilsvarende tall 4,03 kroner dagen etter skatt.

Samtidig opplyser Fornyings- og administrasjonsdepartementet, der Rigmor Aasrud er statsråd, til NRK at den samlede brutto lønnsmassen i staten er beregnet av partene til 65,4 milliarder kroner.

Differansen på 0,29 prosentpoeng utgjør rundt 190 millioner kroner.

Til sammenligning var statsbudsjettet i 2012 på over 1000 milliarder kroner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger