NRK Meny
Normal

Nesten én million vet ikke hva de skal stemme

To uker før valget har 910.000 velgere fortsatt ikke bestemt seg for hva de skal stemme. Dagsavisens kommentator Hege Ulstein frykter lav valgdeltakelse.

Stemmesedler

I løpet av valgkampen har stadig flere velgere blitt usikre på hva de skal stemme.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

NRK presenterte i går nok en sjokkmåling for Arbeiderpartiet, som går tilbake 4,6 prosentpoeng på bare én uke.

Bare 58 % av de som stemte Ap ved sist valg, sier de vil gjøre det samme i dag. Men også mange av Høyres velgere fra 2013, er usikre på hva de skal stemme i år.

– Jeg syntes dette var det mest urovekkende med målingen, for alle partier. Jeg tror både Støre og Solberg bør ta det ad notam: De klarer ikke å tenne folk og få dem ned fra gjerdet. Hjemmesitterpartiet ser ut til å vinne valget, sier Dagsavisens kommentator Hege Ulstein.

Flere usikre

Ved forrige stortingsvalg bestemte flere velgere seg i løpet av valgkampen. I år er trenden motsatt, ifølge NRK-kommentator Lars Nehru Sand: I løpet av sommeren og valgkampen har 165.000 flere blitt usikre.

Hege Ullstein

Dagsavisens kommentator Hege Ulstein.

Foto: NRK

Blant Ap-velgerne fra 2013 er nå 165.000 usikre på hva de skal stemme. Av Høyres velgere sier 128.000 at de ikke vet hva de skal stemme. Samtidig har partiene overbevist velgere fra andre partier.

– Jeg tror det sier noe om tonen i denne valgkampen. Du har en regjering som går til valg uten å ha noe stort prosjekt for Norge, og Jonas Gahr Støre har litt av det samme problemet, mener Ulstein.

Venstre er det partiet som mister størst andel av sine velgere fra 2013 til gjerdet. Hele 29,6 prosent av de som stemte Venstre sist, sier de ikke vet hva de skal stemme i år.

Jevnt løp

Selv om NRK-målingen er gode nyheter for Høyre, er det fortsatt svært usikkert hvem som blir statsminister etter valget. Solbergs flertall i målingen er med knappest mulig margin.

Dermed kan de mange usikre velgerne bli helt avgjørende, dersom de bestemmer seg innen valgdagen 11. september.

Harald Stanghelle

Aftenposten-kommentator Harald Stanghelle.

Foto: NRK

– Vi vet fra tidligere valg at det er overraskende mange som bestemmer seg den siste uken og det siste døgnet, sier Aftenpostens kommentator Harald Stanghelle.

Han sier Aps utfordring er at oppslutningen faller, selv om de sitter i opposisjon.

– Da Ap gjorde et katastrofevalg i 2001, var det ut fra posisjon, en lederstrid og en strid med LO. Nå skjer det i opposisjon, mens du har hatt den blåeste regjeringen på denne siden av verdenskrigen. Likevel mobiliserer man ikke, forklarer han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger