– Vi ser nesten en dobling i antall elsparkesykkelskader sammenlignet med fjoråret, sier Henrik Siverts, overlege ved Oslo skadelegevakt.
På oppdrag fra Statens vegvesen og Helsedirektoratet, har Oslo skadelegevakt registrert alle skader knyttet til elsparkesykler i april, mai og juni i år og i fjor.
Antall skader har økt kraftig i mai og juni i år.
Omtrent halvparten av skadene har skjedd i beruset tilstand. 17. mai kom det inn elleve som hadde skadet seg. Ti av dem var beruset.
– Det mest bekymringsfulle er at mange skader seg på natten, og de aller fleste av dem er alkoholpåvirket, sier Siverts.
Alvorlige skader
Noen skader seg alvorlig og må opereres. Det kan være knekte ben, skader i fjeset eller blødninger i hodet.
– Mange skader seg alvorlig, og det er skader som pasienten kan slite med veldig lenge, og kanskje resten av livet, sier Siverts.
Overlege ved Oslo skadelegevakt, Henrik Siverts.
Foto: Marthe Stoksvik / NRKDet er registrert 23 alvorlige skader hittil i år. 15 av dem skjedde i alkoholpåvirket tilstand.
Nesten alle som skadet seg mellom klokken 23 og 5 var påvirket av alkohol, viser rapporten.
Overlegen mener det kan være fornuftig å stenge elsparkesyklene på natten.
– Tallene er klare, og det å stenge sparkesyklene på natten vil helt sikkert redusere antall skader, sier Siverts.
- Les også:
– Urovekkende
Mandag kveld ble en person i Bergen tatt for å kjøre elsparkesykkel i fylla. Ifølge politiet virket personen overstadig beruset og blåste 1,9 i promille. Det ente med en bot på 15.000 kroner.
Rita Aarvold, seniorrådgiver i Statens vegvesen.
Foto: Marthe Stoksvik / NRKFor å unngå trafikkfarlige situasjoner jobbes det nå med å stramme inn regelverket.
– Tallene er urovekkende. Det er en ekstrem økning i ulykker i år. Det er tydelig at en må se på dette nå og iverksette gode tiltak, sier Rita Aarvold, seniorrådgiver i Statens vegvesen.
Hvilke tiltak som er aktuelle er ikke klart, men vegvesenet ønsker å se på å redusere bruken på natten.
Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) har startet arbeidet, men håper kommunene og aktørene selv kan finne løsninger.
– Uakseptabelt
Norgessjefen i elsparkesykkelfirmaet Voi, Christina Moe Gjerde, mener det vil være feil å forby bruk på natten.
– Det er bare en liten andel av våre turer som skjer om natten, og de aller fleste kjører trygt og ansvarlig. Det vil være feil å straffe alle ved å forby bruk om natten fordi noen få bryter loven og opptrer uansvarlig, skriver Gjerde i en e-post til NRK.
Ifølge Gjerde er det bare en liten andel av deres brukere som kjører på natten. Brukere med flere tilfeller av uansvarlig bruk kan bli blokkert.
Gjerde skriver også at Voi selv ikke har sett noen økning i antall ulykker sett opp mot antall turer, men en reduksjon fra i fjor.
– Det er uakseptabelt å bruke elsparkesykkel i beruset tilstand. Det kan føre til alvorlige ulykker og er dessuten ulovlig som med vanlig sykkel og som med bilen, sier hun.
Christina Gjerde sier at Voi ikke har sett en økning i antall ulykker, tvert imot ser de en reduksjon i totale skader sammenlignet med hvor mange som bruker sparkesyklene.
Foto: VoiChristina Gjerde sier at Voi ikke har sett en økning i antall ulykker, tvert imot ser de en reduksjon i totale skader sammenlignet med hvor mange som bruker sparkesyklene.
Foto: VoiFlere ønsker forbud
Hver andre nordmann vil forby elsparkesykler på natten, mens en av fire ønsker totalforbud. Det viser en ny undersøkelse gjort av Trygg Trafikk og Tryg Forsikring.
I undersøkelsen svarer en av fire av de har kjørt elsparkesykkel i fylla.
– Først og fremst må utleie av elsparkesykkel reguleres for å legge til rette for et sikrere tilbud, sier kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk i en pressemelding.
Nesten over natta dukket elsparkesyklene opp og har blitt veldig populære i flere norske byer.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpixNesten over natta dukket elsparkesyklene opp og har blitt veldig populære i flere norske byer.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix