Nesten 200.000 rammet av kolera i Jemen

FN advarer mot at tallet på smittede kan øke til over 300.000 innen utgangen av august. Ikke siden jordskjelvet på Haiti har verden opplevd en større koleraepidemi.

Kolera i Jemen

KOLERA: FN advarer mot at så mange som 300 000 kan være smittet av kolera innen utgangen av august.

Foto: Hani Mohammed / AP

– Mot slutten av august når vi trolig 300.000 tilfeller, sier en talskvinne for FNs barnefond (UNICEF), Meritxell Relano.

193.000 mennesker er hittil smittet av kolera i krigsherjede Jemen. 1.265 mennesker har mistet livet av smitten.

Kolera sprer seg i skittent vann og forårsaker alvorlig diaré, oppkast og uttørring. Sykdommen er lett å behandle og forebygge, men i Jemen har borgerkrigen ført til et omfattende sammenbrudd både i infrastruktur og helsetjenester, noe som gjør at mange ikke får hjelp i tide. Uten behandling kan sykdommen føre til død i løpet av få timer.

FN anslår at 7,6 millioner mennesker bor i områder som nå er utsatt for kolera i Jemen.

Ber om internasjonal hjelp

I forrige uke ba FN verden om å våkne og få øynene opp for hva som skjer i det svært fattige landet, der krigen mellom Houthi-opprørere og den internasjonalt anerkjente regjeringen også har ført til en omfattende sultkatastrofe.

Giverland har lovet 18 milliarder kroner i nødhjelp til Jemen i år, men til nå har de bare gitt 29 prosent av dette, ifølge FN.

Etter at Saudi-Arabia og flere andre land gikk inn i krigen i 2015 i et forsøk på å få gjeninnsatt den saudivennlige regjeringen, er det gjennomført nærmere 100.000 luftangrep mot Houthi-kontrollerte områder, deriblant hovedstaden Sana.

Største koleraepidemi siden 2010

Sist gang verden opplevde en epidemi som kan sammenlignes med den i Jemen, var etter jordskjelvet på Haiti i 2010, da mer enn 625 000 ble syke på Haiti og i Den dominikanske republikk, ifølge Folkehelseinstituttet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår 2-3 millioner koleratilfeller med 100 000-120 000 dødsfall årlig på verdensbasis. Hovedparten av tilfellene rapporteres vanligvis fra Afrika, men er en vanlig årsak til diaré også i Sørøst-Asia, spesielt India og Bangladesh.

Det er, ifølge Folkehelseinstituttet, svært liten risiko for at hjelpearbeidere og tilreisende blir smittet ved slike utbrudd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger