Hopp til innhold

Nektet å godta dødsdommen i Norge – fikk nytt håp i Tyskland

En omstridt behandling i Tyskland har fått Geir Henden ut på golfbanen igjen. I juli fikk han beskjed fra Bærum sykehus at det ikke var mer å gjøre for han.

Geir Henden

BLE GITT OPP: Geir Henden fikk påvist kreft i tolvfingertarmen med spredning til leveren i fjor. I sommer fikk han et brev fra Bærum sykehus om at det ikke var mer å gjøre for han.

Foto: Simon Solheim / NRK

Tirsdag var han tilbake der han liker seg best – på golfbanen. Nøyaktig én uke etter den siste operasjonen i Tyskland.

Geir Henden fikk påvist tolvfingertarmkreft med spredning til leveren i november i fjor. I sommer fikk han beskjed fra sykehuset i Norge om at det ikke var mer å gjøre for han. Da dro han til Tyskland.

– Jeg fikk beskjed om at jeg var døende. Men jeg er av typen som nekter å gi opp, og det har vist seg å være bra for min del, sier Henden.

Geir Henden

Henden var tilbake på golfbanen allerede én uke etter den siste operasjonen.

Foto: Simon Solheim / NRK

Ville prøve alt

Geir Henden på sykehuset i Tyskland

Geir Henden la ut dette bildet på Facebook da han fikk behandling i Tyskland. Etter mange nedturer det siste året, ser det endelig lyst ut.

Foto: Privat

Etter tre behandlingsrunder med såkalt regional kjemoterapi på Medias Klinikum i nærheten av Salzburg har han nå fått den overraskende beskjeden om at han nærmer seg å være frisk.

– Jeg skal få en behandling til for å sikre at jeg er 100 prosent, men ifølge den tyske legen er utsiktene veldig gode.

Han visste at han ikke var sikret noe som helst da han dro ned, men likevel mente han det var riktig å prøve alt før han ga opp. Han fikk hjelp av selskapet OncoloMed som så langt i år har sendt 33 norske kreftpasienter til sykehuset i Tyskland.

– Jeg hadde ingen garantier da jeg dro ned. Men jeg ville ha bebreidet meg selv hvis jeg ikke hadde gjort noe for å forlenge det korte livet jeg var forespeilet.

Høy prislapp

Facebook-innlegg fra Geir Henden

Henden har fått behandling i Tyskland. På Facebook har han oppdatert med bilder fra tiden på sykehuset.

Foto: Skjermdump

Behandling utenfor Norge blir ofte veldig dyrt, og Henden har så langt betalt 840.000 kroner for behandlingen på sykehuset i Tyskland. I tillegg har han brukt mye på reise og opphold.

– Det hadde aldri gått uten familien min. Datteren min startet en innsamlingsaksjon på Facebook for å samle inn penger, og sønnen og kona mi har vært fantastiske ressurser.

Ved hjelp av Facebook-aksjonen har det blitt samlet inn rundt 200.000 kroner. Resten har han fått gjennom å ta opp nytt lån på huset i Bærum.

Geir Henden

Han er takknemlig for støtten han har fått fra familien, og sier han aldri ville klart det uten dem.

Foto: Simon Solheim / NRK

Ønsker dokumentert effekt

Line Fronth, overlege Bærum sykehus

Overlege ved Bærum sykehus Line Fronth syns det er trist at Henden har mistet tiltroen til sykehuset. Hun er glad for at han nå har fått det bedre.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Det er Bærum sykehus som behandlet Geir Henden i Norge. Overlege Line Fronth avviser at sykehuset ga han opp, men hun erkjenner at kommunikasjonen ikke har vært optimal.

– Det er trist å høre at han har mistet tilliten til oss. I denne saken har vi hatt løpende dialog med eksperter utenfor Bærum sykehus og et samlet onkologisk miljø er enig i at cellegiften han fikk her, er anbefalt behandling.

Fronth skulle ønske effekten av regional kjemoterapi var dokumentert. For på den måten kunne behandlingen også blitt tatt i bruk her hjemme.

– Helsepersonell i Norge er forpliktet til å gi dokumentert behandling. Denne er ikke det. Men jeg er veldig glad for å høre at Henden har tålt behandlingen godt.

AKTUELT NÅ